В района на римските терми в Хисаря текат усилени разкопки. Най-новите открия на археолозите преобръщат историята на града, като доказват, че курортът е по-стар, отколкото се е смятало досега. Новите открития могат да се видят в хисарския археологически музей.

Това са глава на лъв, част от римска статуя в реален размер и  оброчна плочка с три нимфи.

„Тази плочка е намерена в римските терми, което показва, че преди на това място е съществувало Светилище на нимфите и целият град е представлявал най-големият античен спа център в римската империя. Ясно става, че на оброчната плочка трите нимфи са голи, двете са насреща, а едната в гръб, прегърнати и с много интересна прическа в кок.”, казва директорът на Археологическия музей в Хисаря  Митко Маджаров.

Откритията датират от края на втори и началото на трети век и променят историята, като доказват, че градът е съществувал още преди времето на император Диоклециан.

„Градът като селище може би е създаден по-късно, но самите термални комплекси и постройки в него са създадени по-рано, което е една нова част от историята на този град. Ние залагаме на развитието и на културно-историческият туризъм и всяко ново откритие би трябвало да предизвика интерес и да доведе тук туристи.”, коментира кметът на Хисаря Пенка Ганева.

Археолозите твърдят, че благодарение на нейните усилия, разкопките в момента продължават.

Oще статии

Loading…