Частен колекционер, пожелал името му да се запази в тайна, е собственик на първата в историята пощенска марка, която може да се види  на изложението „Булколекто 2014“. То ще се проведе  от 24 до 26 октомври в Международен панаир Пловдив.

Марката, известна с името „Черното пени“, е филателна рядкост. Решихме да  покажем един екземпляр на „Булколекто“, защото само след няколко месеца в света ще се отбележи 175-годишнината от  нейното издаване, заяви Христо Николчев, секретар на Съюза на българските филателисти, на пресконференция в Международен панаир Пловдив.

Експонатът ще бъде поставен в специална бронирана витрина. Неговата цена е средна – между най-скъпо продадените на търг екземпляри и по-евтините, които може да се намерят в каталозите, поясни Христо Николчев.  „Черно пени“ е било продавано за над един милион английски лири на аукциони, но това са били екземпляри с клеймо, чиято дата е 4 дни преди официалното пускане в употреба на 6 май 1840 година във Великобритания.

В България не повече от десетина човека притежават по един екземпляр от тази марка, като цената варира между 20 и 50 хиляди евро, каза Христо Николчев. Той поясни, че  в света има само няколко пълни колекции от 1000 екземпляра, те са собственост на кралицата на Великобритания Елизабет ІІ, на принца на Монако Алберт ІІ и още двама-трима колекционери.

Марката e наречена  “Черното пени” заради стойността – едно пени, и цвета й. Върху нея е изобразен ликът на кралица Виктория. Зоологът Джон Едуард Грей купува няколко броя  с намерението да ги запази и така започва историята на световното филателно движение.

На изложението ще бъде показана и първата марка на Португалия, издадена през 1853 година. Тя е включена в Международната филателна изложба „България – Португалия“, на която се представят 11 български и 8 португалски експоната. Идваме с най-добрите колекции в нашата страната, всички са носители на златни медали, заяви Педро Ваш Перейра, президент на Португалската филателна федерация, на пресконференцията.
Акцент на „Булколекто“  е и 25-годишнината на Европейската филателна федерация (ФЕПА), която е била основана в София. Гост на честването ще  бъде президентът на ФЕПА Хосе-Рамон Морено. Петото издание на Панаира на колекционерите  е посветено също на 135 г. от началото на пощенските съобщения в България и издаването на първите наши марки.
За първи път Нумизматичното дружество в Пловдив ще покаже своята сбирка от монети, сечени във Филипопол преди повече от 2000 години.
В програмата е включен и Национален филателен конкурс. Ще бъдат валидирани пет пощенски издания: карта „Булколекто 2014“, блок „25 години Европейска филателна федерация“ от четири марки „История на електрическия трамвай“, пощенски блок „Международна филателна изложба „България – Португалия“: Велики географски открития – Фернандо Магелан“, блок „Региони: Южен централен“ и серия „Фауна – пойни птици“.
Над 10 са масите на индивидуални колекционери, които показват богата палитра от филателни, нумизматични и антикварни предмети, както и други интересни сбирки.     Организатори на „Булколекто“ са  Съюзът на българските филателисти и Международен панаир Пловдив.
Посетителите могат да видят още:  Международната изложба „Медикус, Денто, Галения“ (до 25 октомври), Специализираната изложба „Цветна есен“ (до 26 октомври), Международни киноложки изложби, финали за Световната киноложка купа,  Републикански шампионат за българско овчарско куче и Национален шампионат на Чили (25 -26 октомври). Достъпът до всички прояви е с общ билет на цена 2 лева,  за ученици, пенсионери и инвалиди струва един лев. Палатите са отворени от 9 до 18 ч., в неделя – до 16 часа.

На снимката: Panair-marka    Екземпляр от първата в историята марка – „Черното пени“, зае своето място в бронираната витрина, в която ще бъде показан на изложението „Булколекто 2014“ в Международен панаир Пловдив.

Oще статии

Loading…