Над 1 500 човека дойдоха за 5 часа  при откриването на единствения стационарен терариум в България. Постоянната изложба на екзотични животни заема 230 квадратни метра на 3-ия етаж в мол „Галерия Пловдив” /близо до детския кът/.

Още с отварянето на вратите в 15.30 часа десетки любознателни деца и възрастни застанаха пред витрините със змии и гущери. „Все едно сме на плажа в Слънчев бряг – тълпи от хора”, не скри приятната си изненада Атанас Рангелов, собственик на терариума. Заедно с уредника Иво Катрафилов той до последно подреждаше изложбата, за да зарадва малчуганите на 1 юни. Именно заради детския празник входът вчера беше свободен за всички. Хората не спираха да влизат дори и в 21 часа, когато отец Никола благослови новия дом на екзотичните животинки.

В стационарния терариум сега са изложени около 40 вида гущери, змии, костенурки. До 10 дни фауната ще се обогати с още над 60 вида – тарантули, скорпиони, насекоми, сухоземни и водни костенурки, чинчила, дегута, бодлокожи мишки, жаби, саламандри и много други. Ще бъдат разположени 4 500 литра аквариуми с екзотични риби, които никой у нас не е виждал по зоомагазините и частните колекции. Тук ще е и най-голямата колекция отровни змии в България – близо 30 вида, като най-токсичната е  жълтата кобра – изключително красиво животно.

Децата вече погалиха изглеждащата като дракон брадата агама и синьоезичния стинк, австралийски пустинни гущери, чиито отворена клетка е разположена в средата на терариума. Престрашиха се да докоснат и черната игуана /буквалният превод от латинското и име е бодлива игуана, защото цялата опашка е в шипове/, която в „Гинес” е обявена за най-бързия гущер на планетата – развива 39 км в час. Екземплярът в Пловдив е единствен в България, поясни за любопитните Иво ( на снимката Иво гушка пор).

Любимка на малки и големи категорично стана Мони – женският пор, който с любов се гушеше във всеки. Покрай нея се случи и първият малък инцидент – дама успя да спука с пръстена си триплексовото стъкло на клетката, докато почукваше по него, за да привлече вниманието на пухеното хайванче.

Никой обаче не посмя да чука на витрините на кралската и на горската кобра. В „Гинес” тези видове са обявени за най-големите кобри на планетата, като кралската стига до 5 метра дължина, а горската кобра до 3.5 метра. Влечугите в мол „Галерия Пловдив” са още бебета, само по на годинка и за това „кралят”, както казва Иво, е пораснал само метър, а горските са по 1.20 – 1.50 метра. Но пък в зоокъта има питон над 3 метра.

Терариумът в мол „Галерия Пловдив” е отворен всеки ден от 11 до 20 часа. Билетът за възрастни е 3 лева, за ученици 2 лева, за деца до 7 години е 1 лев.

Oще статии

Loading…