Шестата раса ще спаси света с духовност. А шестата раса са жените. Това твърдеше Ванга, припомни снощи под тепетата Николай Стоянов. Известният журналист, писател и преводач представи в книжарница „Форум” в мол „Галерия Пловдив” своя документален роман „Случаят Ванга”, публикуван от издателство „Ентусиаст“.

„Преди да напиша книгата ми се наложи голямо четене. Прочетох 22-те по-големи печатни издания, излезли до сега за леля Вангелия, разрових се в спомените на баща ми и архивни снимки, срещнах се с много хора”, сподели пред пловдивчани авторът. Николай Стоянов е сродник на българската пророчица, неговата леля Ружа докарва младата Ванга от Струмица в Петрич, където тя живее няколко месеца във фамилната им къща. След това баща му Методи и леля му Ружа стават кумове на Ванга и съпруга и Димитър.

Стоянов пише една година романа за сродницата си, защото желанието му е да придаде с най-голяма точност спомените и фактите. Заради по-голямата автентичност, в книгата той дава думата на Светлин Русев, който разказва от първо лице 3 случки с Ванга. В изданието са описани и срещите на българската пророчица с Леонид Брежнев, как тя му предсказва, че ще стане първият човек в СССР. Николай Стоянов прави собствено разследване, с което установява, че руските служби са извеждали Ванга от страната, за да изследват феноменалните и способности. Авторът пише и затова, как фалшиви предсказания, направени уж от българската ясновидка, всявали международна паника и водели до ожесточена дипломатическа кореспонденция.

„Ванга винаги е казвала, че България ще се оправи, само хората трябва да станат по-добри, да не лъжат, да не се карат и противопоставят”, подчерта на премиерата в Пловдив Николай Стоянов. Той допълни, че преди да почине през 1996 година ясновидката е предсказала, че след около 20 години България ще бъде посетена от извънземни. Пчелите и житото са дошли от Космоса, твърдяла още петричката пророчица.

„Ванга си даваше сметка, че не може да мине границата, която не и дадено да мине”, сподели своите лични впечатления писателят. И припомни, че след внезапната кончина на Людмила Живкова, когато я питат какво точно се е случило тя потресено отговаря: „Не знам! Не мога да си простя, че не видех тази смърт. Тя не беше писана!”,

В книгата си Стоянов описва и спомени на руския поет Валентин Сидоров за срещите на Ванга и дъщерята на Тодор Живков. Людмила е разговаряла с пророчицата за учението „Агни Йога”, на езика и с провижданията на посветените. Тя е молила леля Вангелия да осъществява контакти с духовете на велики български владетели.

Тази и много други истории е разказал в „Случаят Ванга” сладкодумецът Николай Стоянов. В документалния роман има не само интересни факти и спомени, но и интересен снимков материал. Увлекателното четиво със сигурност ще се превърне в бестселър, не само в България, но и в Русия и Македония, където предстои да излезе, убедени са хората, прочели на един дъх книгата.

Oще статии

Loading…