Безкръвна операция на аденом на простата с второ поколение червен-Тулиум лазер извършиха вчера, 7 май 2012 г., уролози в болница „Медикус Алфа” – Пловдив. С най-новата лазерна медицинска технология д-р Рангел Старев, д-р Георги Ибришимов и д-р Маджид Кадим изпариха за по-малко от 20 минути средно голямо (втора степен) доброкачествено образование на простатата на 54-годишен мъж.

Пловдивската клиника е първата в страната, в която се прилага тази най-нова методика за безкръвни операции на доброкачествени заболявания на простатата. Червеният лазер е въведен за първи път в Германия, а по-късно – в САЩ. България е третата страна, в която пациентите могат да се лекуват по този начин.

Използваната до момента технология за борба с доброкачественото уголемяване – така нареченият зелен лазер се счита за вече остаряла! Новото поколение лазерно лечение в областта на урологията – червеният лазер предлага допълнителни предимства за пациентите. Червеният лазер притежава уникална способност да изпарява простатната тъкан, като в същото време е най-точен и безопасен, защото прониква само до 1 мм в околните здрави тъкани (при 4-5 мм за зеления лазер) и практически не може да ги увреди. Единствено противопоказание за прилагането на червен лазер е много голям обем на жлезата, но пък тогава може да се действа на няколко пъти, обясни д-р Рангел Старев.

Оперираният престоява едно денонощие в лечебното заведение, макар че според проучванията дори 6 часа следоперативно наблюдение са достатъчни. С новата технология се оперира бързо точно и безкръвно. Тулиум лазерът може да се прилага още при бъбречни заболявания, стеноза на уретрата, при камъни в уретерите, при кондиломи и др. Процедурата се състои във въвеждане на лазерна сонда през уретрата, след което лазерните лъчи изгарят, изпаряват (вапоризират) разрасналата се простатна тъкан и постигат перфектно кръвоспиране.

При тази операция е сведен до нула риска от усложнения като инконтиненция (незадържане на урината) и импотентност, настъпващи след класическата отворена операция, или трансуретрална резекция – ТУРП.

Червеният лазер е изключително подходящ при хора с по-висок анестезиологичен  риск, със сърдечни или други хронични заболявания, пациенти на терапия с антикоагуланти, които не могат да се подложат на традиционните оперативни методи. Поради неинвазивния и безкръвен характер на лечението пациентът се възстановява за няколко дни, като болничният престой е само 1 ден.

90% от възрастните са с уголемена простата, посочи тревожната статистика д-р Рангел Старев. Уголемяването на простатната жлеза се наблюдава в 30 – 40% от мъжете между 50 – 60-годишна възраст и в 75 – 90% у мъжете над 61 г.  Причините за увеличението на жлезата  са  комплексни – хормонален дисбаланс, настъпващ с възрастта, инфекции в малкия таз, полово въздържание или излишество, хроничен запек, хемороиди, заседнал начин на живот. Заболяването протича в три стадия, които обикновено не са ясно разграничени, обясни д-р Старев. Те се определят от степента на стеснение на пикочния канал и възможността на мускулатурата на пикочния мехур да го преодолява. Колкото по-рано се диагностицират, профилактират и лекуват простатните заболявания, толкова по-добри са резултатите за пациента.
Клиника “Медикус Алфа” провежда непрекъсната кампания за ранна профилактика на заболяванията на простата при мъже над 45 години. Скринингът включва консултация с уролог, ехография на простата с измерване на остатъчна урина и изследване на туморния маркер PSA-простатно селективен антиген.

Oще статии

Loading…