„Чистихме основно хора, които по принцип се стремим да не замърсяваме градската и природна среда”. Този извод направиха доброволците от мол „Галерия Пловдив” и неправителствената организация „Младежки глас”, които, въпреки поройния дъжд, събираха боклука в „Ротари парка” в комплекс Тракия в Пловдив.

Тъжната констатация те изказаха заради факта, че никой от съседните блокове не слезе да се включи в националната кампания на бТВ „Да изчистим България за един ден”. А именно около сградите 10-те доброволци събраха над 13 чувала боклуци.

„Намерихме кинескоп, батерии, фасове и различни модели обувки, по които може да се проследи историята на модата”, с шеговито-горчив тон изброи изровените от тревата около блоковете „съкровища” Донка Колева, арт менджър на мол „Галерия Пловдив” -  местният партньор на бТВ в инициативата.

„Тук снощи може би е имало як купон, доста патрончета от алкохол събрахме”, отбелязаха Йонна и Елена от „Младежки глас”. Младите хора стигнаха до извода, че практиката да се изхвърля боклука през балкона или прозореца все още продължава.

Студентът от Пловдивски университет Бекир Челик даде идеята да се организира кампания  „Да поддържаме чисто всеки ден”, вместо веднъж в годината да се събира боклука.

„Ние не замърсяваме”, категорични бяха съмишлениците му от „Младежки глас” Иван, Станимир, Борислав. А техният неформален лидер Борис Вълев коментира, че може днешната инициатива да е мотивирала любителите фотографи да щракнат интересни моменти и да изпратят снимки за провеждания в момента фотоконкурс „Пловдив през погледа на младите”.

Oще статии

Loading…