Да присъства ли таткото на раждането, разискваха на поредната лекция в безплатното Общинско училище за бъдещи родители в Пловдив през уикенда. Д-р Жорж Пелев, дългогодишен Началник на АГ отделение в МБАЛ “Пловдив” /бившата Окръжна болница/, конкретизира  „за” и „против” мненията по този злободневен въпрос пред 20 бременни и техните половинки в книжарница „Форум” в мол „Галерия Пловдив”.

Известният пловдивски акушер-гинеколог започна с мнението на французина Мишел Оден – светило в областта на естественото раждане: „Татковците нямат място в родилната зала”. Световната статистика обаче сочи, че 40 процента от ражданията във Франция и Англия са с присъствието на бащата, в САЩ този процент подминава 90. 95 процента от мъжете, които вече са видели как излиза на бял свят първото им отроче, са „на линия” и при второто дете. За популярността на тази практика много е важен региона, където живее двойката. В Гърция, например, бащата рядко ще отиде в родилната зала.

„Татковци, редно е вие сами да вземете решение и то да е ваше, а не да следвате примера на някой друг”, подчерта няколко пъти по време на лекцията д-р Жорж Пелев. Той посочи, че ако за един мъж това е било позитивно изживяване, за друг може да не е. Бащата трябва да е наясно със себе си дали иска или не да присъства в залата.

В големите родилни заведения, като в бившата Окръжна болница – Пловдив, например, има отделни сектори за раждане заедно с таткото, без допълнителна такса. Въпросът опира дали мъжът е готов за това.

Според известният специалист мнението, че присъствието на таткото на раждането сближава семейството е абсолютно грешно. „Ако връзката е добра, това наистина ще сближи още повече двамата, но ако връзката е нестабилна, това може много бързо да доведе до нейното разрушаване”. „Не влизайте в родилната зала, за да угодите на жена си, направете го ако сте убеден и подготвен”, посъветва присъстващите татковци д-р Жорж Пелев. „Гледката при раждане не е приятна. Ако ви прилошее, няма нищо срамно, излезте навън, това не е признак на слабост”, допълни гинекологът, който е водил, не веднъж в присъствието на бащи, родилния процес. „Ако мъжът не иска да влиза в родилната зала, не го насилвайте”, посъветва д-р Пелев бременните. „Това не означава, че не ви обича. Но ако иска  – без колебание го вземате.”

„Не е вярно, че таткото ще обича повече бебето, ако присъства на неговата поява на белия свят”, разби още един мит лекарят. „Има много начини за подкрепа на майката, които да засилят тази връзка с бебето”. Съпричастието по време на бременността е едно от важните и съществени неща. Работа на бащата е да приготви багажа за родилното, например, макар и по списък, изготвен от мама. Таткото може да отговоря на въпросите на лекаря при пристигането в болницата. „Ако ще има упойка, говорете с анестезиолога. Упойката не е нещо по необходимост, лекарят трябва да прецени”, напомни д-р Пелев.

Гинекологът подчерта и факта, че 5 процента от бащите след раждане изпадат в депресивни състояния. Те тежко изживяват новата си отговорност. „Майки, моля ви, по-кротко с татковците”, напомни да не изискват прекалено от мъжете си специалистът.

Той категоризира 3 типа бащи. Първият тип са тези, които стоят през цялото време пред родилната зала. Вторият тип участват в първата фаза – когато е разкритието, най-големия дискомфорт за бременната, когато тя има нужда от огромна подкрепа. Третият вид бащи участват в целия родилен процес – някои прерязват пъпната връв, а някои даже дават съвети на лекарите какво да правят”, шеговито завърши срещата с бъдещите родители д-р Жорж Пелев.

Във вторник, 15 май, от 17:30 часа, в ДКЦ-1 (на Понеделник пазара), ще се проведе лекция „Хранене на бременната жена и кърмачката и ролята на омега мастните киселини”. Лектор е Деси Йорданова, клиничен нутриционист. Това е първата тема на курс, който дава пълна и задълбочена подготовка за раждане и отглеждане на бебето. Повече информация и записване на GSM 0888 89 50 26.

Oще статии

Loading…