Офталмолозите от „Медицински център 1” към болница „Медлайн” извършиха днес за първи път в Пловдив безшевна операция за „външно перде”/птеригиум/ на окото. Доц. д-р Марин Атанасов и д-р Екатерина Георгиева приложиха новата методика на 51-годишен мъж с рецидивиращ птеригиум, на който преди това e правена класическа операция с отстраняване на пердето и шевове. Възстановяването на зрението е веднага, пациентът e  изписан още същия ден.

Новият безшевен метод е уникален с това, че по време на операцията се прави трансплантация на конюнктива от същото око върху мястото на отстранения птеригиум и трансплантата се залепва, вместо да се шие. За целта се използва т. нар. фибриново лепило, което по естествен начин стимулира зарастването на тъканите и подтиска кървенето, обясни доц. д-р Марин Атанасов. Тази методика е по-щадяща и гарантира до 90 % , че пердето няма да се появи отново. За разлика от класическата операция, при която в 50 процента от случаите има рецидив, според статистиката.

Офталмолозите от „Медицински Център 1” не само се стремят да въвеждат в практиката си световните тенденции в лечението на очните заболявания. Те правят и всичко възможно пациентите да имат по-пряк достъп до качествена здравна услуга, въпреки постоянния дефицит на направления за специалисти.

В „Медицински Център 1” по традиция около всички големи християнски празници се провеждат безплатни консултации. Във връзка с Великден от 10 до 20 април 2012 година болни с катаракта и глаукома ще могат да направят безплатни очни прегледи след предварително записване на тел: 032/64 42 22.

Oще статии

Loading…