„Вноската на страните в Европейския Съюз, в това число и на България, от 2014 година може да намалее с 50 % – това беше обсъждано на  Конференция на високо равнище в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел в края на миналата седмица“, съобщи на пресконференция в Пловдив народният представител от ГЕРБ от 17 МИР Пловдив Област Силвия Хубенова, един от тримата депутати, които представяха българското НС на Форума. „Ние направихме на място изчисления и става дума за около 200-300 милинона евро годишно“, посочи Хубенова.
Намаляването на годишната вноска би могло да стане, ако се въведе нов данък – 0, 01 % върху т.н. деривати и 0, 1 % върху борсовите транзакции. „Считам, че това е данък, който трябва да бъде въведен. У нас борсовата търговия не е силно развита и такъв процент не би се отразил сериозно върху бюджетите на държавите“, коментира народният представител. Тя съобщи, че като цяло, представителите на страните-участници в Конференцията са изразили съгласие за обсъждане на национално ниво на новия данък.

За европейския данък върху ДДС е било обсъждано от  2%, той да бъде намален на 1 % от БВП. „Всичко се притесняваха за синхронизацията на българските данъци с европейските. Категоричното стамовище на ЕК е, че данъците са национална политика и националните парламенти и правителства трябва да определят какви да бъдат те“, добави още Хубенова. „Що се отнася до парите от европейски програми за следващия програмен период, първоначалната рамка е да се завишат с 15 на сто за страната ни“, припомни депутатът.

Тя обяви, че с резултатите от Форума ще бъдат запознати членовете на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. След водене на разговори на ниво финансови министри и след това – министър-председатели, амбицията на Датското председателство на ЕС е до края на 2012-та да се подпише и Споразумение за финансовата рамка на общността през следващия програмен период.

Oще статии

Loading…