Възрожденско Карлово роди съвременни творци на изкуството, които ни карат да се чувстваме горди, че сме българи. Тандемът Кунка Бакалова и Момчил Николов ( на стимката) творят световно явление – живопис, скулптура и мода от ориз, както и картини, рисувани с горелка. „Може да звучи нескромно, но твърдим, че сме първите в света”, каза Момчил снощи /20 март/ при откриването на съвместната им експозиция „ОриС” в изложбената зала на мол „Галерия Пловдив”. 1 000 кв. м площ са „засети” с новаторска идея – живопис, пластика, бижута от вкусната зърнена култура.

Да създава изкуство от ориз, хрумва преди 3-4 години на Кунка Бакалова. Преди 3-4 години пък Момчил Николов получава „просветлението” как да рисува картини с горелка. Двамата се срещат преди година, когато Кунка открива в Карлово арт център „Орхидея”. И оттогава заживяват една „орис” – създават и осъществяват мащабни проекти, невъзможни на пръв поглед за мащабите на подбалканското градче.

„От 22 години със съпруга ми се занимаваме с търговия на едро. Един ден офисът ми беше пълен със страшно много мостри на ориз”, връща лентата назад Кунка. „Вгледах се във зърната. Хората не знаят, че има много видове и цветове ориз. Така и се роди идеята да рисувам с ориз”. В изложбения салон на мол „Галерия Пловдив” е експонирана първата и най-мила на сърцето и картина – „Любовта на оризарите”. Изобразените 4 кончета в оризови поля са от 40 сорта ориз в различни цветове, зрънцата са редени половин година. Оризови клонки и листа от палма завършват цялостната визия.

„Случайно открих как да рисувам с горелка”, припомня си Момчил Николов. Момчил е завършил НХА -  скулптура в класа на именития проф. Крум Дамянов. Младият творец е създателят на статуетките, които Димитър Бербатов дава на талантливите деца.

За откриването на новаторската техника „вина” има бащата на Момчил. „Една вечер много исках да рисувам, а нямах и листче хартия. Баща ми беше забравил дървено платно и горелка. Реших да пробвам с изгаряне да получа тъмните тонове, чрез претъркване светлите  – получи се нещо между графика и живопис, защото има и цвят, а пък в същото време се играе със светло и тъмно. Мой приятел много хареса творбата и я купи още същата вечер. Разбрах, че има хляб в тази работа”.

Основно ориз, при това цели 15 килограма, има в съвместната творба на Кунка и Момчил -  скулптурата „Орхидея”. Първо Момчил е направил гипсовата отливка, след това 120-сантиметровата изящна фигура е редена почти година зрънце по зрънце.

Тандемът използва ориза и в модата. На снощното откриване манекенки демонстрираха шикозни тоалети с орнаменти от зърнената култура – колани, бюстиета, шапки. Може би някои зрелостнички ще решат да блеснат на предстоящите абитуриентски балове именно с тези оригинални творения. А защо не и с изработените от ориз пръстени, колиета и обици.

Експозицията „ОриС” от картини, пластики и бижутата ще бъде изложена до 14 април в „Арт мол Галерия” /3-ия етаж, зад стената за катерене, в мол „Галерия Пловдив”/. Освен да гледат, посетителите могат и да закупят творбите. Входът е свободен.

Oще статии

Loading…