Сто уникални гледки, 100 образа, 100 невероятни снимки разкриват магията на Казахстан в поредната международна изложба в „Арт мол Галерия” – Пловдив. Начало на фото пътуването в една от най-древните страни в света постави лично Негово Превъзходителство Темиртай  Избастин, управляващ посолството на Република Казахстан в България. В просторния изложбен салон в мол „Галерия Пловдив” /2-ия етаж, зад стената за катерене/ висшият дипломат първо благодари на „Сиенит Холдинг” АД за оказаното съдействие при осъществяването на фотоизложбата. След това подчерта, че чрез тази експозиция „искаме по-отблизо да ви запознаем с културата, икономиката на Казахстан и по този начин се надявам да сближим нашите два народа.”

Зам. кметът на Пловдив Георги Титюков бе изненадан от разнообразните климатични и природни условия в 9-тата по площ държава на планетата.

А домакинът и „виновник” за събитието инж. Пламен Панчев, съсобственик на „Сиенит Холдинг”, призна: „За мен като представител на бизнеса на Пловдив са важни културните мостове между народите като предпоставка за сближаване на другите сфери на живота – търговия, строителство, бизнес. Убеден съм, че за посетителите това фото пътуване и опознаване на Казахстан ще бъде запомняща се емоция”.

Генералният консул на Турция в Пловдив г-н Рамис Шен и г-н Ехиязар Узунян, почетен консул на Армения, бяха сред първите, които с нескриван интерес разгледаха снимките и отпиха от традиционния чай, поднесен според обичаите на казахите. Представители на бизнес елита в града на тепетата освен от фотосите се заинтересоваха и от предстоящото посещение на наша делегация в Казахстан, където ще бъде показана България и в частност Пловдив.

Над 50 съвместни предприятия вече работят в Казахстан, посочи посланик Темиртай  Избастин. Много младежи от далечната република пък получават образованието си в български университети. Всяка година се увеличава броят на българите, посетили като туристи или по работа държавата, разположена в Централна Азия и Европа. Получаването на виза е максимално облекчено  – не е нужна покана, само се подават документи в посолството в София.

„Казахстан действително е уникална страна, в която живеят повече от 135 националности в това число и 5 000 българи. Тази пътуваща изложба /предстои да бъде показана и в други градове/ посвещаваме на 20-годишното ни развитие като независима република”, подчерта при откриването вчера ръководителят на дипломатическата мисия. Посланик Избастин припомни и факта, че днес Казахстан е една от страните в света с високо развита икономика. Социалната политика на президента Нурсултан Назърбаев, както и откриването на много работни места – например, в строителството на различни обекти, явно спасява казахите от световната криза.

Че сега Казахстан е голяма строителна площадка е видно и на показаните кадри във фотоизложбата в мол „Галерия Пловдив”. Освен снимките с природни красоти от Каспийско и Аралско море, степите, пустините и високо планинските ливади, най-големия на планетата космодрум Байконур,  жителите, както и политическия живот на страната, фотографите са запечатали и футуристичните сгради в Астана – новата столица на страната. Астана днес е експериментална площадка на световната архитектурна мисъл, където хармонично се вписват източните традиции и дръзкият полет на художествената мисъл на водещи западни архитекти. Генералният план на града е разработен от известния японски архитект Киши Курокава. А проектът на неповторимия Дворец на мира и ханската шатра са на световноизвестния английски архитект Норман Фостър.

Пловдивчани и гостите на града могат да разгледат фотоизложбата „Казахстан – култура, традиции и уникална идентичност” до март в мол „Галерия Пловдив”.

Oще статии

Loading…