Официален старт на първата учебна година за обучение на дентални асистенти (помощници на зъболекаря) дадоха днес, 8 януари, в София, сградата на „Нипроруда”. Центърът за професионално обучение „Хипократ” организира за първи път в България обучение по европейски стандарт за придобиване на тази професия. Тя е регистрирана под № 723010 в Единния класификатор на професиите.

Откриването събра първокурсниците – 30 души от цялата страна (29 жени и един мъж), както и техните преподаватели, представители на Българския зъболекарски съюз (БЗС), Сдружението на българските зъболекари (СБЗ), Асоциацията на денталните мениджъри в България (АДМБ), много официални гости и съмишленици. На церемонията специален гост бе доайенът на българските зъболекари и единствен академик в денталното съсловие – акад. Николай Попов. Представителят на Националната агенция за професионално образование и обучение г-н Лъчезар Лазаров също присъства на откриването. Стартът на учебната година започна с водосвет.

В приветствието си към курсистите д-р Илияна Давидова, управител на ЦПО „Хипократ”, акцентира върху важната ролята на асистента за работата в денталните екипи. По думите на д-р Венцислав Стоев, председател на СБЗ и преподавател към центъра, „съвременна дентална практика е невъзможна без асистент. Работата с партньора в екип е същата като съвместния живот в семейството”, направи сравнение той. „Денталният асистент, както партньора в едно семейство, може да го издигне или да го провали. Пожелавам на всички вас да издигнете своите партньори на висотата, на която сте самите вие”.

Д-р Пламен Бързашки, един от учредителите на центъра, подчерта, че „първият контакт на влизащия с болка, а може би и със страх пациент, ще бъде с денталния асистент. Вие сте хората, които ще покажете на този човек, че попада на правилното място, че ще реши не само своя проблем, а ще получи разбиране и човешко отношение”, обърна се той към курсистите.

„Възхитен съм от тази инициатива, която отдавна трябваше да бъде подета”, заяви в приветствието си акад. Попов. „За работа с четири ръце е нужно да има асистент и той трябва специално да бъде обучаван – да бъде нещо повече от досегашната стоматологична сестра. В зъболекарската професия пенсиониране няма. Когато свикнете със своя зъболекар, никога няма да поискате, докато краката ви държат, главата ви работи, и ръцете ви могат да помагат, да се пенсионирате. Запълвате ниша, която досега беше празна и ви чакаше. Ще бъдете много ценни за себе си, за пациентите и за зъболекарите”, каза в заключение акад. Попов.

Представителят на Националната агенция за професионално образование и обучение Лъчезар Лазаров информира курсистите, че ЦПО „Хипократ” е лицензиран от агенцията. „Свидетелствата за професионална квалификация, които ще получите след приключването на курса, са държавно признати. С тях можете да работите и в чужбина, те са признати и в Европейския съюз”.

На откриването бе представен и преподавателският екип. Курсистите ще се обучават на правна нормативна база, психология, компютърна технология, английски, хигиенни норми, здравни грижи, базови дентални грижи, икономически дисциплини и пр. Те ще овладяват професията помощник на зъболекаря в продължение на 8 месеца (4 модула). Формата на обучение е съботно-неделен курс от 9 до 19 ч. Следват практическа работа и полагане на държавен изпит. Записването за сегашния курс приключи преди обявения краен срок поради запълване на всички места.

Нов курс със същата програма ще стартира на 18 март 2012 г. За повече подробности: www.hippocratesbg.com, тел. 0887 445 738.

Oще статии

Loading…