Кметът на Пловдив Иван Тотев започна 2012 г. с уволнения. Днес той обяви, че освобождава директора на “Старинен Пловдив” Весела Илиева, шефа на “Местни данъци и такси” Николай Ненков, както и всички служители на общинската бензиностанция.

Като основен приоритет в работата на екипа си Тотев определи създаването на стратегия за развитието на туризма, зелената система и осветлението на града. За целта за първи път в общинската администрация ще бъдат открити щатни места за главен художник и главен озеленител. Подготовката на стратегически документи и проекти за привличане на повече средства по оперативни програми също ще са сред акцентите в работата на кметския екип.

Работата била късметът, който се паднал на Иван Тотев от новогодишната баница. “Падна ми се много работа, каквито впрочем бяха и очакванията ми, каза кметът на Пловдив.
Директорът на Културен институт “Старинен Пловдив” Весела Илиева е уволнена считано от 1 февруари. Причината е липсата на финансова дисциплина, пропуски в отчетността и сгрешен модел на управление на дружеството, уточни Тотев.

Уволнената отказа да коментира освобождаването си с думите, че кметът има право да говори, каквото намери за добре, уточнява БНР.

В общината вече тече преглед на всички договори за спонсорство в сферата на културата. “Ще спрем да спонсорираме събития, в които никой не участва и от които никой не се интересува”, посочи Иван Тотев. Той е поставил за цел на зам.-кмета по култура да разработи представянето на историческите забележителности така, че туристите да се задържат в Пловдив поне за два дни.

“В момента част от тях дори не остават в града, за да преспят”, допълни кметът.

Тотев замисля създаването на нов културен институт, който да стопанисва историческото наследство на Пловдив. В него ще се влее общинското предприятие “Туризъм”. Целта е това звено да предизвиква събитията, а не да ги следва, както е в момента, поясни кметът Иван Тотев.

Сменен е и директорът на “Местни данъци и такси” в община Пловдив Николай Ненков. Мястото заема Цвета Попова, която досега е била началник на данъчния отдел в същото звено. В дирекцията ще бъде въведен нов програмен продукт за електронно обслужване, което ще улесни бизнеса и всички граждани при събирането на данъците, каза Тотев.

Задачата на Попова ще е да повиши събираемостта, посочи кметът Иван Тотев. Новата директорка заяви, че в условията на криза фирмите трудно намират пари, за да покриват задълженията си, включително и към общината. “Познавам се лично с шефовете на повечето фирми, които са в Пловдив, това ще е плюс в работата ми”, поясни Попова.

Уволняват се всичките служители на общинската бензиностанция в Пловдив, които са 4-5 души, съобщи още Тотев. Той не пожела да конкретизира причините за това. На въпрос имало ли е кражби и злоупотреби там кметът отговори с многозначителна усмивка.

Кметът Тотев бе категоричен, че данъците и таксите в града няма да се вдигат. Обмисля се обаче поскъпването на рекламните тарифи, допълни той. Средствата, с които ще разполага общината тази година от бюджета на дирекция “Местни данъци и такси”, са 83 милиона лева. Те ще бъдат използвани за подобряване на качеството на средата, в която живеят пловдивчани. Отделно от тях община Пловдив има 25 милиона лева за капиталово строителство – 15-те милиона, отпуснати от държавата за многофункционалната спортна зала, и парите, които се чакат от софийския боклук.

dnevnik.bg

Oще статии

Loading…