Шафик Субаи, снимка на Николай Василев

Дъхът на величествената и страховита пустиня Сахара настити с неповторимо настроение снощи пространството от един декар на Арт Мол Галерия – Пловдив. Открита бе рядката за нашите географски ширини като замисъл и съдържание изложба „Площад Мароко”. Тя е първата по рода си не само в мол „Галерия Пловдив”, но и въобще в България. Но скоро ще видим още много подобни артистични изяви, тъй като амбицията на този търговско-развлекателен комплекс е да покаже културата и на други народи. Очаква се следващата такава изложба да бъде посветена на Полша.Двама души стоят зад реализацията на изложбата, от която всеки може да си закупи на много добри цени каквото му легне на сърцето . Това са Жана Симеонова, собственик и работник в клуб „Мароко” и Шафик Субаи – секретар на Българо-мароканската асоциация.  Те са подредили и съчетали предмети и произведения на изкуствата по много оригинален  начин. И не случайно са нарекли изложбата „Площад Мароко”, защото тук може да се видят и купят предмети, които човек би видял и би си купил от реален марокански площад.
Като се започне от картини и фотоси,  красиви съдове, мъжка или женска джелаба – традиционните арабски дълги до земята роби от прекрасна естествена материя, като белите се оказва, че са най-официалните и тях мароканците ги носят най-вече за петъчната молитва.

Секретарят на Българо-мароканската асоциация Шафик Субаи неуморно обяснява историята и предназначението на странни за българското око предмети за бита и музикални инструменти с  антикварна стойност на древната Капсийска цивилизация, които той от години събира с голяма любов. Самият  Субаи беше облечен в традиционна мароканска дреха, но не съвсем – от мека естествена материя, със стилни шарки и очевидно – с бутикова стойност и елегантност. За него председателят на асоциацията, който откри изложбата – професор Чавдар Попов каза, че е половин българин – говори перфектно български, завършил е медицина у нас, женен е за германка, с която обаче се срещнал в България , с 25-годишна медицинска практика тук. В изложбата той участва не само като колекционер, но и с изработените от него лампи от папие-маше с причудливи форми.

Прекрасни предмети за бита, направени от дървесината на туя – много ценна и забранена за износ, пояснява Шафик Субаи, дамски чанти от естествена кожа – произведения на изкуството, кафтани – пъстри дълги халати, всичко това може да се види, пипне и купи.
Няколко млади наши момчета и мъж на по-зряла възраст бяха седнали по марокански на пода и сякаш цял живот това са правили ритмично удряха традиционните марокански тамтами. „Коренното население на Мароко са берберите, които имат вродено естетическо чувство. Този народ е близък до траките или пък траките са близки с берберите – не знам как е било точно”, каза Жана Симеонова и подчерта, че не получават съдействие от никъде за тази изява, в това число и  от посолството на Мароко у нас. Всичко се прави със собствени средства.

Организаторите канят желаещите да дойдат на „Площад Мароко”  – освен експонатите те ще могат да участват и в някои специално организирани събития в рамките на изложбата. В продължение на три дни – от 28 до 30 декември включително, ще работи боди арт ателие, където всеки може да стане уникален с помощта на мароканска къна. „Ще работи и ателие „Нарисувай Мароко” – приготвили сме платна, хартия, шаблони с типичните марокански шарки, може да рисува и върху шал”, каза Жана Симеонова. В клуб Мароко” тези арт терапии се провеждат най-редовно под ръководството на Даниела Русева, а в тях противно на очакванията се включват не деца, а възрастни – най-вече жени, които искат да се разтоварят и да придобият нови умения.
Преди Бъдни вечер пък – на 23 декември от 14 часа нататък, от „Площад Мароко” в Арт Мол Галерия ще могат да се купят традиционни марокански сладкиши.

„Площад Мароко”  ще бъде отворен за посетители до 16 януари 2012 г.

Oще статии

Loading…