94 пловдивски деца, от 4 до 18-годишни, сътвориха най-искрения и чувствен песенен благослов дни преди светлите християнски празници. Близо 2 часа, от 17.30 часа, на 9 декември, талантливите малки изпълнители от Детска вокална група „БАМБИНИ”, с ръководител Снежана Донева и Формацията за автентичен фолклор “КУКЛИЦИ”, с ръководител Виолета Щерева, „разхождаха” публиката през вековете – от традиционните народни песни и традиции за Коледа до популярни съвременни зимни мелодии.

„В някои краища на България Бъдни вечер се нарича още Мала, или Детска Коледа.  Е, нека запеем тогава и с песен направим нашата Детска Коледа още по свещена!”, даде старт на надпяването Виолета Щерева, която с колежката си Снежана Донева заедно „дирижираха” със сладки думи вълшебната вечер. Корепетиторът на “Куклици” Димитър Донев създаде аранжиментите на песните и музикалния съпровод.Концертът „Коледа през детските очи” започна със „Стани Нине – господине , че ти идат добри гости. Коледари!” И хоп на импровизираната сцена в мол „Галерия Пловдив”, на 3-ия етаж, в зоната за хранене /където са Българска национална кухня, Средиземноморска кухня и Царството на палачинките/, изскочиха 4-ри малки коледарчета, наметнати с тежки ямурлуци. След като казаха молитвата за здраве и берекет те отстъпиха място на 94 вълнуващи гласенца, които запяха като едно „Вила мома, Коледо ле” и „Сбирайте моми попрелки”.

„Да припомним традициите, да покажем как поколения българи са посрещали светлите празници”, призова Снежана Донева и запали символична искрица огън на традиционното за всеки дом дърво – бъдник, поставено в средата на сцената, украсено от децата на двата състава към Общински детски комплекс – гр. Пловдив. „Това ще е огъня на нашето голямо семейство!”, декларира Снежана и насочи вниманието на стотиците родители и посетители на най-големия пловдивски мол към 3-те битово аранжирани трапези. Върху тях бяха подредени типичните български постни гозби за Бъдни вечер, сготвени с много любов от мами и баби на малките певци. Огромна погача, подарена от мол „Галерия Пловдив” и сладка торта, специално изработена за децата от сладкарски цех „АГИ-1”, допълваха празничната софра.

Вниманието на публиката бързо се отклони от трапезите към великолепните изпълнения на дечицата. Защото „българския глас е един необятен инструмент, който всички по света могат да отличат”, както каза Виолета Щерева. „Той живее в децата ни и те ще бъдат посланиците на народната ни песен. Няма нищо по-велико от човешкия глас – той е Молитва и мистерия!”

Малчуганите от „Куклици” и „Бамбини” доказаха, че съхраняват българската народна песен и традиция, но показаха, и че прекрасно съчетават традиция със съвремие. Те изпяха микс от популярни зимни песнички, както и най-известната коледна песен в света „Тиха нощ, свята нощ”.

Всеки талант заслужава награда. Имената на няколко дечица бяха изтеглени чрез томбола. Щастливците получиха ваучери за ледената пързалка в мол „Галерия Пловдив” и сувенирни подаръци от книжарница „Форум” в мола.

Дядо Коледа, който изненадващо пристигна в края на празника, зарадва всеки изпълнител с подарък от фирма „Марвел”ООД.

С думи на майка Тереза завършиха вълшебната вечер: „Най-добрата защита е усмивката! Най-мощната сила на света е вярата! Най-стимулиращият дар е надеждата! А Единствената реалност е любовта.

Oще статии

Loading…