Песенна благословия за Коледа ще отправят 94 малки пловдивчани от детска вокална група „БАМБИНИ”, с ръководител Снежана Донева и формацията за автентичен фолклор “Куклици”, с ръководител Виолета Щерева. На 9 декември, петък, от 17. 30 ч., в мол „Галерия Пловдив”, на 3-ия етаж, в зоната за хранене /където са Българска национална кухня, Средиземноморска кухня и Царството на палачинките/ те ще изпеят традиционни фолклорни и съвременни коледни песни. Музикалният съпровод и аранжименти са дело на корепетитора на ФАФ “Куклици” Димитър Донев.Концертът „Коледа през детските очи” на двата състава, които са към Общински детски комплекс – гр. Пловдив, ще е придружен и с битова трапеза и задължителното разчупване на късметлийска питка с паричка.

„Ще започнем с традиционните коледари и типичната фолклорна коледна благословия”, разкри част от програмата вокалният педагог Снежана Донева. „Концертът ще завърши с известните на всички съвременни зимни песнички като „Джингъл белс ”, например. Искаме да припомним традициите, да покажем как поколения българи са посрещали светлите празници. Затова започваме с традицията и завършваме със съвремието, така ги съчетаваме”.

Децата, на възраст от 4 до 18 години, ще се включат и в обичаите, свързани с Бъдни вечер. Те ще подредят битово аранжирани трапези с традиционните постни ястия, естествено сготвени от мама и баба. Ще има и Бъдник, символ на семейния уют, който се слага в огнището на Бъдни вечер.

„Целта ни е младото поколение да не забравя традициите на българския род, а да ги продължи”, допълва Снежана. Тя е изключително благодарна за любезното домакинство на най-големия мол в Пловдив и Южна България. Според нея децата със сигурност ще се забавляват в уютната и топла атмосфера на „Галерия Пловдив”.

Концертът „Коледа през детските очи” е с вход свободен. Елате, да почувстваме заедно Коледния дух, чрез вековните и съвременните обичаи и песни, обединени в едно, канят организаторите.

Oще статии

Loading…