Над 700 деца от цялата страна показаха танцовите си умения в Пловдив през този уикенд, 19 и 20 ноември. Четвъртото издание на Националния фестивал „Децата ни танцуват” събра десетки формации от  София, Варна, Бургас, Пазарджик, Пещера, Видин, Кнежа, Перущица и др. на сцената в мол „Галерия Пловдив”. Форумът е отворен за международно участие и е за всички танцови детски школи – частни, читалищни, училищни, каза Мариана Данева, основател на феста. Организатори на „Децата ни танцуват” са Сдружението за култура, изкуства и спорт “Немезида”, с председател г-жа Данева, община Пловдив, общински детски комплекс Пловдив и мол „Галерия Пловдив”, със съдействието на фирма „Сиенит”.Децата се надиграваха в източния атриум на мол „Галерия Пловдив” в 6 категории: народни танци, мажоретки, хип-хоп, класически балет, характерни танци и модерен балет – шоуденс. Участниците бяха разпределени в три възрастови групи: от 8 до 11 години, от 12 до 15 години и от 16 нагоре, в категории – соло, дуети, малка група – от 3 до 7 изпълнители, голяма група – от 8 до 24 изпълнители.

Младите танцови дарования оценяваше авторитетно жури в състав: председател проф. Петър Луканов, доайен на българския балет, признат за най-стойностния творец на български балетни произведения и членове – проф. Хикмет  Мехмедов, балетмайстор и хореограф, известен като един от 10-те най-добри балетни режисьори в света, и шефът на „Непрофесионално творчество и състави” към отдел „Култура” на Община Пловдив Димитър Костов.

„Българските деца са изключително талантливи във всяка една насока, но в танците държим „лавровото венче”, изтъкна г-жа Мариана Данева. Нейната амбиция е Националният фестивал „Децата ни танцуват” да стане част от веригата на Международната танцова организация (IDO). „След 5-то издание имаме право да кандидатстваме”, обясни тя. Така Пловдив ще бъде поставен на картата за провеждане на европейски и световни танцови турнири. „Да не забравяме, че нашият град не се бори за културна столица, той е културната столица на България”, посочи инициаторката на феста.

Г-жа Данева не пропусна да благодари на основния спонсор на „Децата ни танцуват” – козметична компания „Роза Импекс”, която откри това лято първия си фирмен магазин – в мол „Галерия Пловдив”. За осъществяването на Националния танцов фестивал заслуга имат и известните компании  „Рефан”, „Филикон 97”, ТПК „Бутилираща компания Хисар“ от извор №7, „Кристиан оф Рома Груп”.

Oще статии

Loading…