„Л И Н И Я, Ф О Р М А, Ц В Я Т”. Така се нарича най-новата изложба на Дружеството на пловдивските художници, чийто куратор е Вихра Григорова. Експозицията ще бъде открита на 13 октомври, четвъртък, от 18 часа, в изложбения салон „АРТ МОЛ ГАЛЕРИЯ” /ет.2 зад стената за катерене/ в мол „Галерия Пловдив”. Творческият проект се осъществява със съдействието на най-големия търговско-развлекателен комплекс в Пловдив и строителна компания „Сиенит”. Три са ключовите думи в изящните изкуства – линия, форма и цвят. Живописта, скулптурата и графиката активно работят и с трите категории, поставяйки акцента върху някоя от тях, деликатно докосвайки се до другите две.Линия е основното изразно средство на графиката дори в най-съвременния й вид, когато включва и форма и цвят, даже и обем. И тогава линията си остава „начало на всички начала”. Ето и повелителя на линията – графикът представен в тази изложба – МОНИКА РОМЕНСКА.

Тя владее изкуството на линията по начин дотолкова блестящ, че граничи с виртуозността. Съчетавайки перфектното познаване на утвърдените през вековете техники с модерна визия и задълбочена житейска философия, авторката на над 20 самостоятелни изложби, специализирала в Швейцария, Франция и САЩ, гради с изящество и любов някъде между небето и земята своите убежища за ангели, в които да спасим разума и душите си.

Представата ни за ФОРМА е най-изпълнена със съдържание, когато формата е триизмерна. Тук думата имат скулпторите. В предстоящата експозиция са представени творби на ДИМИТЪР ЧОНОВ, който търси вдъхновение в митологичните сюжети и красотата на човешкото тяло като венец на творението. В елегантните му малки пластики има мощ и нежност едновременно, точно както в метала, роден като огнена лава и застинал като хладен меч.

ЦВЕТЪТ е стратегическото оръжие на живописта, а тъй като цветът е свойство на светлината често казваме, че живописците рисуват светлината. ВИХРА ГРИГОРОВА изследва светлината във всичките й проявления, както в пейзажа, така и в голото тяло. Тези разкази за светлината проследяват пътя й от перленото утро до самотния залез, от бледия зимен хоризонт до ослепителните багри на лятото. Завършила стенопис, авторката има над 10 самостоятелни живописни изложби и десетки участия в национални и международни живописни симпозиуми. Творбите й са белязани от специфична монументалност дори в малките формати и се родеят с фреското или витража, според избраните за конкретната творба композиция и колорит.

Бъдете с нас, за да съпреживеем заедно поредното пътуване в света на изкуството, канят организаторите на изложбата!

13 октомври, 18 ч., в АРТ МОЛ ГАЛЕРИЯ  /ет.2 зад стената за катерене/.

Oще статии

Loading…