Юбилейният 50-ти випуск посрещна целия академичен съвет на ПУ „Паисий Хилендарски” при откриването на новата учебна година в Концертната зала на града. С добре дошли ректорът на Висшето училище доц. д-р Запрян Козлуджов приветства новоприетите 3500 студенти.

Първокурсници за тази година, а колеги завинаги, които от днес се приобщават към университетската общност, подчерта ректорът. И пожела на бъдещите бакалаври да достигнат интелектуален потенциал, с който да имат волята, вярата и силата да реализират мечтите си.

Освен, че е третото по големина и значимост висше учебно заведение в страната, пред бъдещите бакалаври, гости и родители доц. Козлуджов не без гордост заяви, че университетът е изпълнил на 100% държавната си поръчка, надхвърляйки финансов ресурс от 17 млн. лв. А над 16 хил. студенти са обучавани в девет факултета, два филиала, департамент и колеж.

Официални гости на събитието бяха двамата кандидати за кметове – Славчо Атанасов и Георги Титюков, както и ректорът на АМТИ доц. Йончев, зам.-ректорът на МУ – проф. Сарафян и ректорът на Пловдивската духовна семинария – протосингел на Пловдивската митрополия отец Добромиров.

Да не ни излагат и да са горди, че ще учат в най-важната и престижна институция на България – ПУ „Паисий Хилендарски”, част от културната и духовната общност на многовековния ни град, ги посъветва градоначалникът. Пловдивският университет ми даде много, щом успях да стана кмет, заяви Славчо Атанасов и носталгично си припомни далечната 1994 г., когато пристъпил за първи път прага му. Ректорът Добромиров пожела на първокурсниците да следват примера и да подражават на делата на Хилендарския монах, чието име носи университета, както и да учат и работят в и за страната си.

Поздравителен адрес от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов получи университетът за юбилея си и като знак на уважение.

Под звуците на студентския марш абсолвентите предадоха на „зайците” ключа, символ на знанието, “История славянобългарская” – духовния знак и знамето на академичната чест. А под акомпанимента на „Многая лета” зам.-ректорът доц. д-р Жоржета Чолакова лично връчи книжките на приетите с максимален бал от 36 единици първокурсници.

Oще статии

Loading…