Енергийна Агенция – Пловдив /ЕАП/, Международен панаир Пловдив, Асоциация на българските енергийни агенции /АБЕА/ и Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ са организатори на конференцията „Зелено отопление и транспорт за чист въздух в градовете”. Тя ще стартира на 28 септември от 13 часа в палата 8, етаж 2 в рамките на провеждащия се Международен есенен панаир. Идеята за зелените технологии успешно се вписва мотото на предстоящото есенно изложение – екология, енергоспестяващи методи и уреди, преработка на отпадъците, пречистване на водата и въздуха, убедени са инициаторите.Своето присъствие са потвърдили представители на държавната власт и общини от цялата страна, бизнесмени, заинтересовани лица и много граждани.

Дискусиите ще преминат в два панела. В първият ще се разискват законодателната рамка, анализи и оценки за състоянието на въздуха в градски условия. Под прицел ще попаднат замърсяването с фини прахови частици на българските градове и какви „спасяващи” програми се предлагат за подобряване качеството на атмосферния въздух. Това ще ни кажат Евдокия Манева, зам.-министър на МОСВ и Георги Михайлов, експерт в дирекция „Въздух” на екоминистерството.

За новите приоритети – зелено отопление и как да променим поведението на българските домакинства в тази насока ще разберем от Владимир Вълков, експерт в ЕАП. Лияна Аджарова, изпълнителен директор на Енергийна Агенция – Пловдив, ще представи положителната инициатива на Евросъюза чрез Конвента на Кметовете, както и Плановете за действие за устойчиво енергийно развитие на Пловдив, Карлово и Ихтиман до 2020 г.

Добрите практики и зелените енергийни услуги ще се дебатират във втория панел. От него ще стане ясно как да пестим електроенергия, като използваме екогорива и какви уреди са необходими за целта.

Финалът на събитието ще се отбележи с тържествена церемония по награждаване на победителите във ВЕИ Шампионската лига.

Идеята на тази европейска инициатива е да улесни безпроблемното адаптиране на общините към бързо променящата се енергийна ситуация. Във ВЕИ шампионската лига участват 3500 местни власти, села и общини с население от 60 млн. жители от седем европейски държави – Франция, Германия, Италия, Полша, Унгария, Чехия и България. Те споделят своите виждания и решения за възобновяемите енергийни източници. На есенното изложение призьорите от ВЕИ шампионата ще бъдат излъчени в две категории – Лига Биомаса и Соларна Лига.

Oще статии

Loading…