Къща, която сама си произвежда нужната енергия, ще бъде сред най-големите експонати на предстоящия Есенен панаир в Пловдив. Посетителите ще могат да я видят в реалните й размери – обща площ от 130 кв. м., на два етажа, съобщиха от ямболската фирма „МКМ продукт“. Това е наша разработка, сградата има самостоятелно енергийно захранване, осигурено от соларни панели по фасадата и покрива, заявиха производителите.

Къщата-акумулатор, която превръща слънчевата енергия в ток, е една от новостите на Международния технически панаир. Той ще се проведе от 26 септември до 1 октомври под мотото „Нов живот. Нови технологии“, а акцент ще бъде зелената енергия.Според  директива на Евросъюза  от 2020 г. всяка новострояща се сграда трябва да е с нулево енергийно потребление, а старите здания – да станат „по-пестеливи“ чрез инсталиране на съоръжения за използване на възобновяеми енергийни източници и монтиране на интелигентни уреди. Затова интересът към този сектор от бизнеса е изключително голям. Постиженията на български и чуждестранни компании ще бъдат демонстрирани на предстоящото изложение на инвестиционни стоки, което е най-голямото в Югоизточна Европа.
Сред новостите са котлите на биомаса и рециклирани отпадъци, които предлага пловдивската фирма „Пинк плюс“. Те изгарят остатъци от плодове след производството на сок и вино, слама, дървесина и отпадъци от  домакинствата, за да отопляват обществени сгради. Използват се и в оранжерии, като по този начин се получава затворен цикъл, обясниха от фирмата. На панаира тя ще представи и линия за производство на пелети, която е новост за българския пазар. При нея от дървесни и растителни отпадъци се получава екологично гориво – дървени и сламени пелети.

В новата ековълна се включват и изложителите от „Автомобилен салон Пловдив“. „Балкан стар мотърс“ ще покаже първия масов електромобил „Mitsubishi-i-MiEV”. Сред експонатите на „Ратола корпорейшън“ е изцяло новият компактен кросоувър  „SsangYong Korando“ с ниски емисии на въглероден двуокис, съответстващи на еконормите  Euro V и Евро VI.

Oще статии

Loading…