Чудовищни задръствания по шосето Пловдив – летище Пловдив,часове преди  официалния старт на Осмото издание на авиофестивала “Небе за всички”  изнерви мераклиите, тръгнали достатъчно рано за шоуто. Вижте програмата на шоуто за 4-и септември тук.Няколкото квадратни метра опожарени треви предната вечер бяха изплашили дотолкова много организаторите на събитието, посветено на 100-годишнината от  създаването на българската авиация, че практически лишиха от  възможността за що-годе човешко паркиране десетките хиляди, поискали да  видят отблизо най-добрите изтребители, които летят в небето на планетата  в момента и въобще – цялата програма на шоуто.Блокирани се оказаха и безплатните автобуси на “Хеброс бус” в   невижданите задръствания, в които предвижването с метър напред ставаше  на всеки пет минути. Единственият най-изгоден от гледна точка на  проходимост и икономия на време транспорт се оказа железният – само  на влаковете от Пловдив до Асеновград и обратно нищо не им печеше да се  движат. Този факт никак не е за подценяване, тъй като шоуто продължава със същата програма и през утрешния почивен ден, когато може би желаещите да видят  небесния спектакъл ще са още повече.

Иначе авиошоуто напомняше на повече на мини авиосалон. А причината – периодичните сигнали, излъчвани от няколко български правителства, че за пълноценното изпълнение на задачите на българските ВВС като членове на НАТО е необходимо закупуването на модерни многоцелеви изтребители. По този повод вече на няколко авиофестивала подред в Пловдив идват признати самолетостроители като СААБ от Швеция с техния изтребител от ново поколение “Грипен”, както и американската компания “Локхийд Мартин”, която произвежда доказаните бойци, но отдавна остарели Ф-16. Тази година след дълго отсъствие се появи и руската самолетостроителна компания МИГ с най новата си модификация на МиГ-29. За първи път на пловдивска земя кацна и “Юрофайтър Тайфун”.

Премиерът Бойко Борисов, който е патрон на фестивала, за пореден път потвърди, че България ще купува модерни многоцелеви изтребители. Но не сега – приоритети в момента на правителството са инфрастуктурата и доходите ( това за доходите като приоритет наистина си е новина) и чак след това ще дойде ред за нова авиационна техника за българските ВВС.

Oще статии

Loading…