Съществува реална опасност след 4 години кварталните градинки в Пловдив да бъдат застроени. За това сезира Величко Апостолов, кандидат за кмет на Пловдив и водач на гражданската листа за общински съветници, подкрепен от обединените социалдемократи. Уважаваният частен съдебен изпълнител, който над 6 години е бил юрисконсулт по стопанската дейност на Община Пловдив, посочва конкретния казус, заради който бие тревога.В Пловдив има много реституирани имоти, които попадат в зелени площи. Сега собствениците им нямат право да променят предназначението им. Но в Закона за устройство на територията (ЗУТ) е посочено, че отчужденията на тези площи трябва да се завършат до 15 години от влизане в сила на плановете. След този срок, собствениците имат правото да направят промяна на плана и да застроят имотите. Сроковете за започване на отчуждителните процедури на недвижими имоти за изграждане на обекти – публична държавна или публична общинска собственост текат от 31 март 2001 г. „Следователно до 31 март 2016 г. трябва да завършат отчуждаванията”, посочва Величко Апостолов. „Към настоящия момент кметовете на Пловдив не са изпълнили задължението си за отчуждаване на тези имоти. По закон кметът на община Пловдив внася в общинския съвет списък на реституираните имоти, отредени за озеленяване и предложение за придобиването им от община Пловдив. Но никой не го е направил. Процедурите за отчуждаване са продължителни. Те изискват

Величко Апостолов

подготовка и най-вече финансови средства, които трябва да се предвидят поетапно в следващите бюджети. В противен случай след няколко години можем да станем свидетели на това, как много от кварталните градинки са застроени с бетонни сгради”, предупреждава Величко Апостолов.

„Същите градинки в момента популистки са озеленяват от кандидати за кметове с цел евтин и бърз PR. Това ще ускори изборните резултати в неправилна посока и ще е спирачка в следващото управление. Например, парковата зона около читалището в Прослав. Тя е възстановена на собственика РПК „Наркооп”, който иска да я замени, но общината не разрешава. За да се запази като зелена площ този терен ще трябва до 2016 г. или да бъде заменен, или да се осъществи покупка-продажба или отчужден. „Най-безболезнена” е замяната, защото при другите  варианти общината ще трябва да плати. Ако това не се случи собствениците ще имат пълното право да променят предназначението на тази площ.”

Апостолов посочва, че за 20 години зелените площи на Пловдив са намалели два пъти.

Колко пагубни са последствията от това показва следният тревожен факт: според проучване на Италианския статистически институт, проведено в Стария континент, Пловдив е сред 30-те градове в Европа с най-мръсен въздух – най-вече замърсен с прахови частици и изгорели газове от автомобилите, от мазут и въглища, които се използват за отопление през зимата. Това доказано води до тежки белодробни заболявания сред които рак, тежки алергии, астма. Стигна се и до безпрецедентен за България колективен иск срещу общината заради бездействието й по отношение на чистотата на въздуха. „Това вече са факти, от които участващите в местното и държавно управлението на Пловдив лица трябва да се срамуват и да понесат политическа отговорност”, смята младият юрист.

Отделен проблем е, че съществуващите зелени площи не се поддържат, не се напояват, оставени са на природата, не се обновяват с нова растителност. Или се засяват с временна и сезонна растителност, която след 20 дни умира, поради нерешения копцентуално въпрос с озеленяването на Пловдив, съобразен с климата на града. Това е един от многото проблеми, засягащи качеството на живот на пловдивчани, които бъдещият кмет Величко Апостолов знае как да разреши.

Величко Апостолов открива предизборната си кампания на 29 септември, от 20 часа, на Летния театър, със спектакъла „ВИДРИЦА” НА ТРУПАТА НА НЕШКА РОБЕВА.  Билети могат да се купят от предизборната шатра, разположена на Главната до Драматичния театър.

Oще статии

Loading…