Изграждането на многофункционални училищни зали в шестте района на Пловдив е сред приоритетите на БСП в сферата на образованието в следващите 4 години. Това декларираха миналата вечер червените кандидат-съветници Димитрина Вакрилова и Данаил Търпоманов на среща с пловдивски преподаватели в обновения Дом на учителя в Стария град.

Залите ще са с 500 или 1000 места и ще бъдат използвани от няколко училища за спорт, осмисляне на свободното време на подрастващите, а също и за възпитателна работа. „Една такава зала струва 3 млн. лв., но на Пловдив строителството може да излезе безплатно”, включи се в дискусията доц. Кирчо Атанасов, зам.-министър на образованието в кабинета „Станишев” и шеф на образователната комисия при ГС на БСП.  Изграждането може да бъде реализирано по линия на публично-частното партньорство и при условие, че идеята залегне в работата на целия общински съвет, допълни доц. Атанасов.
„Чувствам се отговорна за грешките на учителите, защото те се акумулират в бъдещето. Затова се ангажирам с оптимизиране на условията на обучението по български език, за преструктуриране на професионалното образование към потребностите на трудовия пазар и създаване на партньорство между училището, вузовете и бизнеса”, заяви Димитрина Вакрилова, председател на районния съвет на БСП в „Централен” и съучредител на Националното сдружение в полза на образованието „Христо Г. Данов”. Всеки втори български ученик има проблем с четенето и с разбирането на текстове на родния език, а аз съм убедена, че грамотността е възможна, продължи Вакрилова.

Затова в бъдещия общински съвет тя ще отстоява идеята за училище „Втори шанс”, където отпадналите от училище да завършат образованието си. Необходимо е още да се поощрява инициативата на учениците, всяко училище да има квалифициран медицински персонал – лекар и стоматолог, да се премине на едносменен режим на работа, да се укрепят връзките между училището и семейството, смята Вакрилова, която е филолог по образование. Пред своите колеги тя лансира и идеята за създаване на опитни полета за екопродукция  към школата, като подчерта, че предложението е на ученици.

„Необходима е преоценка на образователната мрежа в Пловдив и актуализация на новите специалности”, заяви Данаил Търпоманов, дългогодишен училищен директор и председател на Асоциацията на учителите пенсионери „Найден Геров”. Той се ангажира да отстоява в ОбС и възстановяването на Младежки дом в Пловдив.

„Образованието се неглижира. Искаме в Дома на учителя да работи психолог, който да дава компетентна помощ на преподавателите”, обърна се към кандидатите за съветници учителката по английски език в Професионалната гимназия по механотехника Екатерина Делинова.   Към Дома вече има психолог и всеки пловдивски учител може да получи безплатна помощ и консултация, съобщи новината Търпоманов.  Духовното средище, което отвори врати преди десетина  дни, след като стоя  2 години заключено от настоящата шефка на РИО Павлинка Кацарова, ще заработи като място на квалификация и срещи с изтъкнати представители на българското учителство.

Превръщането на Дома на учителя в кариерен център е и сред личните ангажименти на кандидат-съветника Димитрина Вакрилова.

Oще статии

Loading…