Пловдивските депутати не чуха мнението на пловдивчани за това каква да е съдбата на стадион „Пловдив”. На инициираната от зам.-кмета Георги Титюков среща се отзова единствено депутатът от „Коалиция за България Захари Георгиев. „За нас е важно мнението на пловдивчани за съдбата на най-голямото ни спортно съоръжение. По тази причина и организирахме допитването но хората. И както се казва „Глас народен – глас божи”, заяви Георги Титюков.

„ Ние чухме пловдивчани.  Надявахме се това да направят и народните представители от всички политически сили, защото те са избрани от Пловдив, надявахме се мнението на пловдивчани да чуят  управляващите. Но, както видяхме днес, явно за тях има по-важни неща от мнението на пловдивчани”, посочи и общинският съветник Константин Георгиев.Георги Титюков благодари на всички, включили се в анкетата и добави, че за него тази активност означава едно: че пловдивчани не са безразлични към съдбата на стадион „Пловдив”. Той  припомни, че в най-голямото допитване под тепетата са се включили 15 356 души. От тях 11 972 или 78 % са на мнение, че спортното съоръжение трябва да се рамонтира и довърши,  3 335 или 21.75 % смятат, че стадионът трябва да се събори и построи наново и едва 49 души или 0.25 % заявяват, че не се интересуват от този въпрос.

Георги Титюков и Константин Георгиев напомниха, че дебатът е тръгнал след хвърлената преди време от финансовия министър симеон Дянков „информационна бомба” че пхравителството е осигурило 200 млн.лв. за нов стадион, в софийското поле край Враждебна. „Предложихме вместо да се зават 200 млн.лв. за един стадион-паметник, средствата да се дадат на 10 големи града, като за Пловдив могат да бъдат откпуснати 20 млн. лв. и стадион „Пловдив” да се довърши”. Още веднъж повтарям – ние не искаме пари отнякъде другаде, или пренасочване на важни за друга сфера средства – ние искаме от осигурените от министър Дянков пари за най-голямото ни спортно съоръжение”, посочиха Титюков и Георгиев.

Георги Титюков бе категоричен, че грасът на пловдивчани е е останал като глас в пустиня, тъй като общината е предприела всички необходими действия – за обследването на стадион „Пловдив”, за което лично премиерът се разпореди, е проведена процедура, избрана е фирма-изпълнител. Чака се единствено правителството да преведе обещаното и заложено финансиране.

Депутатът от БСП Захари Георгиев не скри на срещата днес, че той самият се е включил в анкетирането, обхванало 15 356 пловдивчани. „Мнението ми е, че няма разумна причина стадион Пловдив да бъде съборен и после отново построен”, заяви Захари Георгиев. Според народният представител преди да се търсят средства за реализацията на мащабната инвестиция трябва да има работен проект. Надявам се, че има воля да се заложат средства за проектиране, за да се реализират и следващите стъпки по търсене на партьoр и инвестиции, посочи депутатът. Той смята, че в програмата „Джесика” има изгодни условия за дългосрочно безлихвено кредитиране и община Пловдив може да се възползва от този инструмент.

„Пускането в експлоатация на най-големия стадион в България не е по силите на общината, която в този момент не би могла да вложи 20 милиона лева. Остават вариантите за публично частно партньoрство, но за целта и законът трябва да стане факт час по-скоро”. Захари Георгиев заяви готовност да съдейства и в този аспект. Той поздрави заместник-кмета Георги Титюков за отстояваните позиции, докато в същото време се виждало, че действията на управляващите по темата „стадион Пловдив” са само медийни шумотевици.

Oще статии

Loading…