В Пловдив бе открит площадът „Седмият хълм”, който представлява настилане на градината с каменни павета в концентрични кръгове. Между тях, с радиално подредени чугунени букви и чугунени слитъци са изписани имената на видни български автори, творили в Пловдив, техните произведения, създадени във Вечния град, и цитати от тях.
Проектът „Седмият хълм” включва Захарий Стоянов, Иван Вазов, Йоаким Груев, Иван Богоров, Найден Геров, Христо Г. Данов, Константин Величков, Петко Славейков, Пенчо Славейков, Николай Лилиев, Димчо Дебелянов, Димитър Димов, Николай Райнов, Йордан Радичков, Никола Алваджиев, Генчо Стоев, Добромир Тонев.Проектът е уникален – подобен граждански и естетичен литературен знак във времето и пространството не е полаган в нито един български град, казва художникът Атанас Хранов. Инициативата се финансира от община Пловдив след решение на общинския съвет.

Градинката е важно за Пловдив средище, разположено в „триъгълника” от  знакови за националната ни култура места – Римския стадион, входа към Стария Пловдив и Джумая джамия. На крачка от входа към Стария град е и музеят на реформатора на българската модерна образователна система и баща на българското книгоиздаване – Христо Г. Данов. Седмият хълм на Пловдив е хълм на духовността, артистизма, паметта, радостта от живота, насладата от красотата, таланта да се живее и създава изкуство.

Атанас Хранов е един от най-добрите съвременни български художници. Той твори в областта на живописта и пластичните изкуства. Има над 50 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Негови картини са част от колекции в България, Германия, Великобритания, Швейцария, Франция, САЩ, Чили, Кувейт, Малта, Гърция, Турция. Атанас Хранов е носител на наградата „Пловдив” за изобразително изкуство.

Oще статии

Loading…