244 фирми, сред които 150 чуждестранни, ще се представят за първи път на предстоящия Международен технически панаир. Други 108 компании се завръщат след краткотрайно прекъсване на участието си заради кризата. Това стана ясно на пресконференция в Международен панаир Пловдив, който организира най-голямото изложение за инвестиционни стоки в Югоизточна Европа.
Големият брой нови и завърнали се изложители е резултат от усилията ни да предоставим по-атрактивни условия за участие, обясни изпълнителният директор на панаира Богомил Бонев. Според заявките може да се очаква и рекорд по сделки, добави той.

884 директни изложители и 590 представени фирми от общо 44 държави  ще се включат в ЕСЕН 2011, по предварителни данни. Чуждестранните експозиции са по-големи по размери в сравнение с миналата година като ръстът на ангажираните покрити изложбени площи е 23%.  Над 80 новости, от които 31 световни и 12 европейски, ще бъдат показани на 67-ото издание на Международния технически панаир от 26 септември до 1 октомври в Пловдив.

Страна партньор е Русия, нейното присъствие е много авторитетно и много важно за българския бизнес, подчерта Богомил Бонев. Опитът на България и Русия в разработването на модерни технологии и продукти ще бъде във фокуса на Иновационния форум, който ще се проведе на 26 и 27 септември.

Акцент на ЕСЕН 2011 е зеленият бизнес.  На него е посветен и Денят на зелената енергия, който се организира за първи път от Енергийна агенция-Пловдив и панаира на 28 септември. Ще бъдат обсъдени проблемите с качеството на въздуха в 30 града у нас, възможностите за въвеждане на по-чисто отопление и по-чист транспорт, промените в климата и свързаните с тях предизвикателства, обясни Клементина Хаджиева, експерт в агенцията.

Три електрически коли, които вече са в серийно производство, ще бъдат изненадата на „Автомобилен салон Пловдив“, където посетителите ще видят 175 експоната, съобщи Стефан Хаджиниколов, изпълнителен директор на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители у нас (ААП), която е съорганизатор на изложбата. Пазарът започва да се съживява, ръстът е 21%, очакваме да приключим годината с 24 000 продадени автомобила, добави той. Изложението в Пловдив е най-доброто място в България за реализиране на подобни амбиции, а форумът предлага възможност за няколко часа да се видят всички новости и да се направи добър избор, коментира Хаджиниколов  и припомни, че ще има общо 26 новости, сред които и 12 премиери за България.

Посетителите специалисти на ЕСЕН 2011 ще могат да се запознаят с най-новите технологии, машини и оборудване по щандовете на десетте международни изложби: „Акватех“ (за технологии и управление на водите), „Аутотех“ (за транспорт и автосервизно оборудване), Елтех (за електроника и електротехника), „Енеко“ (за енергетика и екология), „ Инфотех“ (за информационни технологии), „Машиностроене“, „Стройтех“ ( за строителни материали, машини и технологии), „Химия“, „Интермин експо“ (за минна индустрия) и „Автомобилен салон Пловдив“.

Близо 50 събития – конференции, семинари, презентации, бизнес форуми, консултации и дискусии, са предвидени в деловата програма на Международния технически панаир.

Oще статии

Loading…