Това, което стана в Катуница – два погубени за този дето духа млади живота, това, което последва в Катуница – гняв, бунт, погроми, и това няма да ни освести. Нито нас, обикновените хора, които само плямпаме за гражданско общество, но и през ум не ни минава да се държим като членове на гражданско общество. И да се борим за правдата и за истината и справедливостта, а не само да си чешем езиците вечер с ракийката на масата. Още по-малко се очаква да се освестят управляващите, които направо се втрисат при редките прояви на гражданско поведение в България.Нищо няма да се промени и след като всичко в Катуница утихне – не се съмнявайте, че ще утихне. Така както утихна и не се случи нищо, което да ни подскаже, че има справедливост по тия земи, след като един фуклив пикльо ( не циганин) погуби с най-обичаното в България оръжие – автомобила, за тоя дето духа ШЕСТ!!! млади живота по Великден. Забелязахте ли как всичко срамно бързо изсивява около този черен случай? А на убиеца – също млад, дори не е повдигнато още обвинение. Може би наистина няма за какво да бъде обвинен. Пък и защо ли да се бърза. Не са забравили ужаса само почернелите родители на децата.

Сега мнозина яхат тези ужасни събития в Катуница в своя полза. Този филм наистина сме го гледали хиляди пъти.

Всъщност макар след ескалирането на драмата „Катуница” да се появи привкус на етнически сблъсък, бунтът не е срещу циганина Киро, самопровъзгласил се за цар, а срещу мутрата Киро. Казват, че българите не обичат богатите поради промитото им съзнание от историческите обстоятелства. Истината е обаче, че много, прекалено голяма част от българските богаташи станаха такива благодарение на мутренската си, тоест престъпна, стратегия за забогатяване. Но не спряха дотук. Вече има и култура на мутрите в България. Те се обличат по такъв начин, че простосмъртните да виждат отдалече принадлежността им към мутрите. Те си купуват дори тъмни очила с еднакъв дизайн. Те си държат по еднакъв начин пурите – нагло, надменно и не ги пушат, защото обичат пури, а защото им дооформят мечтания образ на мутри. Но не е въпросът как се обличат и как и какво пушат. Въпросът е, че те мачкат, потискат и унижават, а когато е много наложително – и убиват, де що им се изпречи някой или нещо на пътя. Затова и смачкаха момчето от Катуница – то им идва отвътре.

Жителите на Катуница поискаха наглецът Киро да бъде изселен. Наглецът Киро, им отвърна както подобава на една истинска мутра, че няма той  да се изселва, но други може и да се изселят… И като нищо ще излезе прав, защото и този филм сме го гледали неведнъж. Е, няма как такива богаташи да бъдат обичани.

Така арогантните мутри и прислугата им, която също е арогантна, смачкаха момчето в Катуница. И погубиха второто момче. Катуница без да се вживява в излишни разсъждения послуша сърцето си и скочи срещу наглата мутра. Дали е циганин или българин, мутрата винаги си е мутра. И е нагла.

Ако обаче и сега не светне червената лампа на онези, които имат властта да го направят, и на които им плащаме, за да имаме подредена държава, нищо добро не чака нито управляващите, нито всички останали. Правим се, че в България няма цигански проблем, след като всички знаем, че има. И че става все по-страшен и опасен.

Нещата скоро могат да станат толкова жестоки, че ще забравим за всичките си други „важни”грижи и амбиции.

Ясно кой е най-успешният модел за решаване на който и да е социален проблем: първо, чрез справедливост ( справедливост обаче за всички – и за цигани, и за българи) и чрез атрактивни икономически стимули, а не със социални помощи. Казано по-просто за стимулите, че май наистина има нужда от разясняване: почистваш тази гора, улица, обществена сграда, боядисваш това и това, получаваш помощи. Иначе – никога. Пращаш детето си поне до завършване на гимназия на училище – има помощи и т.н.

Бомбата отдавна е заредена и цъка. Това, което става в Катуница е нищо, пред онова, което може да ни сполети…

Автор: Елена Емануилова

Oще статии

Loading…