Проблемите при използването на кирилицата в уеб-пространството, популяризирането на електронни книги със славянска типография, културно-историческото наследство в Интернет – това са част от проблемите, които ще бъдат обсъдени по време на Форума на славянската уеб-култура. Той ще събере руски и български учени, експерти по шрифтове и уеб-дизайнери. Организатори са Московският държавен университет по печат „Иван Фьодоров“ и нашият Университет по библиотекознание и информационни технологии. Форумът  ще се проведе на 27 септември 2011 г.  в Пловдив  в рамките на деловата програма, подготвена от Русия като страна партньор на тазгодишния Международен технически панаир.

67-ото издание на най-голямото изложение за инвестиционни стоки в Югоизточна Европа ще се състои от 26 септември до 1 октомври в Международен панаир Пловдив. В експозицията на Русия на ЕСЕН 2011 ще се включат водещи компании от сферата на машиностроенето, химията, енергетиката, електротехниката, автоматиката и още редица браншове, най-големите висши учебни заведения, сред които и Московският държавен университет „Ломоносов“, министерствата на енергетиката и на образованието.  На тематични кръгли маси ще бъдат представени най-новите разработки в областта на нанотехнологиите, енергетиката, екологията и образованието. Планиран и Форум „Русия – България: развитие на сътрудничеството чрез иновации“, на който ще се очертаят перспективите на двустранните отношения в науката и икономиката.

„Надявам се, че ще покажем интересна експозиция. Има много възможности за разширяване на сътрудничеството между двете държави и за включване на български фирми  в наши проекти“, коментира търговският представител на Москва у нас Игор Илигин при посещението си в Пловдив през март. Според него руски компании проявяват голям интерес за съвместен бизнес в машиностроенето,  енергетиката и селското стопанство. „Панаирът има  голям авторитет, много руски компании знаят за България от него. Високото ниво се съхранило и това ще привлече нашия бизнес на Международния технически панаир тази есен“, заяви тогава Илигин.

Участието на Русия като страна партньор ще даде възможност на бизнеса от България и от Балканите да установи активни контакти с един регион, който е много перспективен в сегашната глобална икономическа ситуация, смята Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Към 2030 година Русия ще стане икономически най-мощната държава в Европа, а в световния рейтинг ще се нареди на пето място, прогнозираха аналитици от „Прайсуотърхаус Купърс” в началото на тази година.

В България са регистрирани 4652 фирми с участие на руски капитали и 396 представителства на руски компании. През миналата година Русия зае трето място по обем на инвестиции в България след Холандия и Кипър. Стокооборотът между България и Русия се увеличи с 32.9% спрямо 2009 г. – двойно повече от общия ръст на търговията с всички страни, и достигна близо 4.7 милиарда долара. Така Русия зае второ място във външнотърговския обмен на България, първо място във вноса и 10-о място в износа, който е нараснал с 44.2%. Нашата страна експортира медикаменти, вина, арматурни изделия, резервни части за леки и товарни коли, петролни масла, козметика акумулатори, селскостопански стоки, хранителни продукти. От Русия се доставят основно нефт и природен газ, суровини, материали и изделия на машиностроенето.

Oще статии

Loading…