Министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов и министър-председателят на Федерална провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол, председателят на УС на EVN AG д-р Петер Лайр и председателят на УС на EVN България г-н Йорг Золфелнер разпалиха за първи път новото когенерационното съоръжение на „ЕВН България Топлофикация” ЕАД в Пловдив.

На церемонията присъстваха още Щефан Шишковиц, член на УС на EVN AG, посланикът на Австрия в България Н. Пр. Герхард Райвегер, областният управител на Пловдив Иван Тотев, министърът на икономиката, енергетиката и туризма г-н Трайчо Трайков, министърът на регионалното развитие и благоустройството г-н Росен Плевнелиев, кметът на Пловдив Славчо Атанасов, представители на местната власт, депутати от региона, представители на партньорите по проекта.

По време на церемонията българският премиер Бойко Борисов и австрийският му колега д-р Ервин Прьол символично кръстиха и двете турбини на когенерационната централа. Г-н Борисов даде името „Марица“ на газовата турбина, а д-р Прьол кръсти парната турбина „Сиси“, както са се обръщали към австрийската императрица Елизабет. Новата когенерационна централа на „ЕВН България Топлофикация” ЕАД, изградена в партньорство със Siemens, е разположена на площадката на ТЕЦ Север в Пловдив и е най-модерното когенерационно съоръжение не само в България, но и на Балканите в момента. Общата инвестиция на „ЕВН България Топлофикация” EAД в нея е за 100 млн. лева, което в условията на тежка финансова криза през последните 2 години се явява свежа „финансова инжекция” за местната икономика. Затова свидетелства и броят на ангажираните работници и компании подизпълнители на проекта – над 300 души, 20 компании и над 50 доставчика от България и чужбина. Първата копка на съоръжението беше направена през септември 2010 г. като година по-късно новата централа е готова да посрещне предстоящия отоплителен сезон.

Капацитетът на новото енергийно „бижу” на Пловдив е 49,9 MW (мегавата) електрическа мощност и 54 MW топлинна мощност. С пускането в експлоатация на новата когенерация „ЕВН България Топлофикация”  ЕАД ще увеличи коефициента си на полезно действие с 20% от сегашните 70% до над 90%, тъй като новата газова турбина е от ново поколение и е изключително ефективна. Прогнозното годишно производство на електрическа енергия от новата когенерация е над 290 хил. MWh (мегаватчаса), което е близо 3 пъти повече от произвежданото със сегашното оборудване на сега съществуващия ТЕЦ Север. Очаква се 81% (около 261 хил. MWh) от планираното общо производство на гореща вода за новия отоплителен сезон 2011/2012 да бъдат осигурени от новата когенерация.

Изключително важно за всички граждани на Пловдив и района е, че благодарение на инвестицията в модерната когенерация, „ЕВН България Топлофикация” EAД намалява значително вредните емисии, отделяни при производството на всеки мегаватчас електрическа и топлинна енергия.

Oще статии

Loading…