Близо 70 жители на кв. „Панайот Волов” в район Северен се събраха в градинката на Битовия комбинат снощи, за да разговарят със заместник-кмета Георги Търновалийски. Проблемите на този микрорайон се свеждат главно до прашните и разбити улици, поддържането на зелените площи и паркови пространства, осветлението пред блоковете, сигурността на възрастните и вандалските прояви от страна на подрастващи с агресивно поведение.

Чистотата на въздуха генерално ще се подобри с асфалтирането на малките квартални улички, но нашата амбиция за това беше блокирана от управляващите, поради което остава като задача за следващия мандат, обясни кандидатът за кмет от БСП. Той се ангажира за спешно облагородяване на терена около жилищните сгради на бул. „България” 210 – 220, тъй като е обрасъл с непроходима растителност и минаващите там  често стават жертви на нападения и обири. Според Георги Търновалийски засиленото присъствие на Общинска охрана в района ще възпрепятства зачестилите посегателства върху собствеността на хората.

Младите хора трябва да се възпитават чрез спорт и творчески занимания, за да влагат енергията си на спортните площадки и в школите по изкуства, категоричен беше той. Такива форми на занимания няма да натоварят много общинския бюджет, ако се наложи родителите ще доплащат минимални такси, поясни кметът с ресор европрограми и политики.

Каква е истината относно проекта за модернизация и развитие на устойчив градски транспорт, тъй като четем противоречива информация в медиите, попита Иван Герасков. Млада майка се поинтересува дали има възможност определени социални групи да пътуват безплатно в масовия транспорт, а пенсионирана учителка настоя за клуб, в който възрастните хора да общуват пълноценно. Въпросът с проекта се политизира като се отправят безпочвени обвинения към община Пловдив, каза заместник-кметът. Забавянето е по вина на гръцката консултантска фирма, с която МРРБ има сключен договор, а не Пловдивска община. За подобна развръзка Търновалийски предупреди още през февруари. Днес в 15 часа предстои среща със заместник-министър Павлова, стана ясно снощи.

Не мога да обещая безплатно пътуване, но ще отстоявам запазването на преференциите за близо 80 хиляди пловдивчани, които ползват градския транспорт, посочи Георги Търновалийски. Той се ангажира с изграждането на пенсионерски клуб по европейски стандарти в района. Описа като реална перспективата възрастните там да се ползват не само от пространство за общуване, но и от медицински кабинет и стая за почивка. Такива клубове има в Гърция и тази практика може да се бъде приложена у нас, убеден е кандидатът за кмет от БСП. Разбрали за посещението му в квартала, представители на училищното настоятелство на ОУ „Димитър Димов” поискаха съдействие за външен ремонт на сградата. В учебното заведение учат близо 300 деца, а санирането и подмяната на дограмата са необходими в спешен порядък. Георги Търновалийски се убеди с очите си, че класните стаи са уютни благодарение на упоритите усилия от страна на учители и родители, но външния ремонт остава засега проблем. Ще търсим варианти през общинския бюджет за следващата година или през схемата на ескрон дружествата, обща кандидат-кметът, за когото този ангажимент вече е със силата на лична цел.

Oще статии

Loading…