Творбите, създадени по време на второто издание на патриотичния пленер „България през вековете”  ще бъдат показани в Градската художествена галерия за Деня на Съединението и празник на Пловдив 6 септември. Това съобщи днес кметът Славчо Атанасов, по чиято инициатива се организира пленерът. Той се срещна с художниците в работна творческа атмосфера в базата на братя Копаранови в Брацигово.„Държа и ще продължа да държа подобни пленери да се провеждат. Защото всичко в този свят започва с любовта към родината. Неслучайно пленерът се провежда в Брацигово, място, свързано с нашата историческа памет. Но, това което за мен е по-важно – във всички творби по един изключително въздействащ начин се показва духовната ни сила, оптимизма, убедеността, че България ще пребъде”, каза Славчо Атанасов. Той изрази увереност, че много пловдивчани и гости на града ще могат да видят тези изключително стойностни творби, които не само въздействат, но и възпитават. И изрази надежда, че очаква да види много млади хора на експозицията в Градската галерия през септември.

Подобни прояви са част от политиката на всяка силна държава, стремяща се да вдъхва увереност на народа си, добави Славчо Атанасов. Той даде пример с великите картини на Гюдженов, творени по заръка на тогавашното правителство именно във времето след национална катастрофа, когато е трябвало българския дух да бъде повдигнат.

Аспарух Сърбов, Борис Богданов, Даниела Маркова, Емилия Арабаджиева, Иван Чакъров, Николай Томов, Петър Стоянов, Спас Киричев, Снежана Фурнаджиева и Стефан Лютов са участниците във второто издание на пленера „България през вековете”.

Oще статии

Loading…