Пенка Ганева и Александър Абрашев са кандидат-кметовете, с които ГЕРБ излиза на предстоящите местни избори за Общините Хисаря и Калояново. Двамата са работили заедно и макар че не са членове на ГЕРБ, са дясномислещи и доказали се в своята професионална реализация хора. Ганева в момента е зам. кмет на Хисаря, а Абрашев – кмет на Калояново с трети пореден мандат.

„Като председател на ОбС, работя от четири години с Пенка Ганева – познавам я добре и като човек, и като професионалист и в нашите предварителни разговори за желанието й да се кандидатира ние я предложихме на общинско събрание и в последствие Изпълнителната комисия я одобри. Смятам, че след активността си като зам. кмет, след изборите ще навлезе много бързо в работата си като кмет и ще започне да реализира всичко недовършени в момента от ръководството на Общината проекти и проблеми“ – така общинският ръководител на ГЕРБ Хисаря Бойко Гавраилов представи дамата, която се включва в отбора на ГЕРБ Пловдив Област за местните избори. Той заяви още, че познава приоритетите й и смята, че ще се справят добре на вота.

„Визитната картичка на Александър Абрашев е доста дълга, за да изтъквам качествата му като ръководител“ – каза на свой ред Йонко Вангов, общински ръководител на ГЕРБ Калояново при представянето на кандидата за кмет на Общината. Той припомни, че на предишните местни избори Абрашев се е явил в същия формат. „И ако се обърнем назад ще видим, че сме постигнали стабилен бюджет, 14 милиона лева от 10 проекта по европейски програми. И когато една машина работи, няма нужда да се сменят възли и детайли“, допълни Вангов и подчерта, че Александър Абрашев може да обедини дясното пространство.

Кандидатите за кметове представиха акцентите в предизборните си програми така:

Пенка Ганева: Развиваме туризма, правим общински СПА-център в Община Хисаря

Основен приоритет на Пенка Ганева е усвояването на европейски средства чрез печелене на европроекти. „Община Хисаря е туристическа дестинация и само със собствени средства няма как да продължим да я развиваме в тази посока“, посочи зам. Кмета на Общината. На изборите тя излиза като независим играч, подкрепен от ГЕРБ, Атака, дясно-ориентираната Коалиция за Хисаря, ЗНС, ВМРО-НИЕ, ОДС, ЕНП.

Вторият приоритет на Ганева е развитието на туризма във всички негови форми като акцентът, който постави е свързан с осигуряване на достъп до най-новото археологическо откритие в региона Кози грамади, както и неговото социализиране и популяризация не само у нас, но и сред чуждестранните туристи.

„Ще наблегнем и на работа в социалната сфера – организиране на социален патронаж във всички населени места“, каза още Ганева. Тя очерта като сериозен проблемът със сметосъбираето и сметоизвозването в Общината и заяви, че има намерение да направи реорганизация в сектора, въвеждайки разделно сметосъбиране. Друг приоритет, по думите й, е подобряване на работата на общинската администрация, което ще повиши качеството на отнояението към гражданите и гостите на Общината, както и поддръжка и подобряване на парковата среда.

На въпрос върна ли си Хисаря баните, Ганева отговори, че в момента текат формалните процедури затова. „Вчера беше открита старата Момина баня – вече е отремонтирана  и от 1 септември започва работа. Имаме проект да се направи общински СПА-център, който да предлага на достъпни цени всичко, което се предлага в хотелите в Хисаря,“ съобщи Ганева, а Бойко Гавраилов припомни неведнъж споделяаната публично идея на ГЕРБ за връщане на квартирния туризъм, който е препитание за много хора от Общината.

Като основен опонент на изборите Пенка Ганева определи кандидата на БСП, но заяви, че излиза на състезание, уверена в силата на дясномислещите хора в Общината.

Александър Абрашев: Зная как да имаме финансова стабилност в Община Калояново

„Аз съм 3-ти мандат кмет на Община Калояново. Политически няма смисъл да правя ретроспекция – показал съм, че държа дясното пространство в нашата Община да е обединено“ – каза Александър Абрашев, който е член на СДС от 90-те години. „Работим перфектно в коалиция ГЕРБ, СДС, ДСБ, Обединени земеделци и не съм имал колебания и за тези избори. Това са неща, които в малките Общини стават по естествен път“, по думите му.

Абрашев очерта три основни приоритета: финансова стабилност на Общината, работа по европейски проекти и работа в помощ на бизнеса.

Поставя първия като водещ, защото твърди, че няма как да се усвояват европейскисредства, ако Общината е със слаб или нестабилен бюджет. „В Общини като Калояново трудно се събират приходи, така че финансовата стабилност е водещ приоритет и занапред. Имаме опит как се прави това, от 10-11 години нямаме неразплатени разходи“, заяви той.

За втория приоритет Абрашев посочи, че Калояново усвоява 14 милиона лева  по 10 одобрени европейски проекта по оперативните програми на ес. „Допълнително за миналия мандат аз направих справка, която ще ми е необходима и за отчета пред местните хора – около 4, 7 млн. лв. сме вкарали допълнително от държавния  бюджет и от други донорски програми, което е още една година свежи средства“, подчерта той.

Третият акцент в приоритетите му – помощта за бизнеса – този път ще е насочен към селското стопанство. „Улисани в инфраструктурното подобрение, като че ли трябва сега да наблегнем на бизнеса в земеделския сектор; помощ и в инфраструктурата на Промишлената зона на Гара Калояново – пътища, газификация и обратни води.  Защо се кандидатирам? За да продължа всичко това, което посочих, че сме започнали и да направим още,“ заяви Абрашев.

По думите му, още 15 проекта са готови за внасяне. Абрашев очерта като особено важен и фактът, че като съседени Общини имат съвместни проекти и даде за пример подготвения за внасяне проект за ремонт на четвъртокласния път Калояново-Житница-Старо Железаре. „Подобрявайки инфрастрултрурата на Община Калояново, той ще осигури достъп до археологическите паметници на Община Хисаря и това е важно за общото развитие на региона“, категоричен е Абрашев.

ГЕРБ ще участва със самостоятелна листа за общински съветници в Общините Хисаря и Калояново.

Oще статии

Loading…