Благодаря на италианските партньори, с които заедно работихме 14 месеца по проекта КИД / Корени, Идентичност, Дестинация/, каза в поздравлението си към участниците в заключителната конференция по проекта зам.-кметът на Пловдив по Европейски политики и социални дейности Георги Търнавалийски.

Проектът свърши, но дейността продължава, колеги, продължаваме да работим, обърна се той към директорите на домовете „Олга Скобелева” и „Княгиня Мария Луиза”, в които се реализираха дейностите по проекта.  В „ Олга Скобелева ” ние открихме специализиран Център за подпомагане на младежите, напускащи дома. В него се предоставят и подкрепящи социални услуги. С младежите работят професионалисти -  юристи, психолози. Използвахме и предлаганата по проекта длъжност „трудов посредник”. Тези консултанти работят активно за проучване на пазара и трудовите позиции. Изготвена е карта на предприятията и се осъществяват редовни контакти с работодателите, организират се стажове за младежите от домовете.

Ние няма да изоставим направеното. Община Пловдив поема ангажимента минимум 5 години да продължи дейностите по проекта, с което гарантира за неговата устойчивост, заяви още Търновалийски. Има решение на пловдивския Общински съвет от 2010 г. дейността по проекта КИД да стане държавно делегирана дейност. Уведомили сме за това Агенцията за социално подпомагане и очакваме оттам съответната заповед. Ако това не се случи, община Пловдив е готова да финансира дейността, но услугата ще продължи да съществува.

Гости на заключителната конференция на КИД бяха още съветникът на италианския посланик г-н Франческо Ди Стефани, почетният консул на Италия в Пловдив г-н Джузепе Ди Франческа, директорът на „Младежи, напускащи институциите” г-н Федерико Каси и представителят на „ Приятели на децата – България” г-жа Красимира Натан.

Oще статии

Loading…