„Накарахме Община Марица да си напише домашното, макар и да е частично“ – с тези думи общинският съветник от ГЕРБ в ОбС Марица Гергана Трендафилова мотивира позицията на групата по повод актуализацията на бюджета за 2011 година, която ще се разгледа за втори път на сесия утре, 29 юли. „Както ГЕРБ настояваше  още предния път, към материалите за заседанието предварително вече е прикрепен конкретен списък, в който са описани улици за ремонт в 19-те села в Общината. И въпреки че ние имаме несъгласия за някои от тях заради едноличното решение на кметовете по места кое да включат в ремонта, утре ще подкрепим актуализацията на бюджета“, допълни Трендафилова.

По предварително обявения дневен ред, актуализацията на бюджета е включена като предпоследна 16-та точка. „Ще направя предложение точката да стане първа и да я разгледаме задълбочено още в началото на сесията, когато не се е натрупала умора в съветниците“, заяви председателят на групата на ГЕРБ Атанас Георгиев и добави, че ако трябва да се оцени написаното домашно от Общината, оценката няма да е много висока: „В 6 от позициите не е записано какво точно включва ремонта – не знам дали умишлено не е посочено или това е поредната техническа грешка, подобно на една предишна актуализация на бюджет, която ни беше предложена с празна графа срещу сумата от 19 хил. лв. Но, както и колежката каза, ние ще подкрепим актуализацията, защото освен конкретен списък на улиците, успяхме да извоюваме и някои допълнителни  средства, например за най-голямото село в Общината – Труд.“

Става дума за улица „Янтра” непосредствено до двора на училището, за която докладна записка с искане за ремонта й съветникът от ГЕРБ Димитър Кутев е внесъл още през 2009 година. „В Комисията по бюджет и финанси, в която членувам, успях да извоювам още 3 хиляди лева към предвартително заявените 7 хиляди лева – тъй като улицата е непроходима, колите се качват по тротоара и така се създават предпоставки за инциденти, още повече че децата непрекъснато минават оттам. Предложението ми е съгласувано с настоящия кмет“, обясни Кутев, а Атанас Георгиев добави, че се надява устната уговорка със зам. кмета на Общината Никола Томов улица „Янтра“ да се включи в материалите за сесията, да бъде изпълнена.

За разлика от село Труд обаче продължава да виси въпросът с улица „Ал. Матросов“ в село Царацово, чиито жители са се разбунтували пред кметицата заради невключването й в списъка за ремонт.  „Както вече стана ясно, предложените еднолично от кметицата улици опасват нейната къща като са в значително по-добро състояние от надупчената „Ал. Матросов“, за която 2 години в Общината отлежава подписка на 75 човека. На 18 юли е имало пореден кметски съвет, на който изобщо не е поставен въпроса за уличните ремонти с парите след актуализацията на бюджета. Така че в това село кметицата еднолично си е  определила коя улица ще се ремонтира“, каза Гергана Трендафилова.

„Настоявах за количествено-стойностна сметка на уличните ремонти – с какви материали ще се прави настилката, каква дебелина ще има, за да е качествена…но списъкът не е пълен. Работата на колегите от ГЕРБ в Общинския съвет обаче е префектна в защита на хората в Марица“ обобщи Васил Михайлов, общински ръководител на ГЕРБ Марица.

В края на пресконференцията – както е категорична позицията на ГЕРБ за прозрачна политика – така и по въпроса с уличните ремонти съветниците заявиха намерение заедно с гражданите да  направят последващ контрол.

Oще статии

Loading…