В община Калояново изпитаха гнева на високите води

На 3 юни 2011 година (петък) от 13,00 часа вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов ще присъства на официалното приключване на проекта „Праг след моста на река Стряма при с. Ръжево Конаре“.  На събитието ще присъства и областният управител на Пловдив Иван Тотев. Тримата – Цветанов, Тотев и Абрашев ще засадят и три дръвчета в района на съоръжението.

Проектът е финансиран от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане /МКВП/ към Министерски съвет. На база предварителните изчисления за обекта „Праг след моста на р. Стряма при с. Ръжево Конаре“ на два транша комисията е привела общо 1 199 925 лева, от които, без да се променя качеството, общината е икономисала 74 417 лева.

Изграждането на съоръжението се налага в резултат на безконтролното изземване на големи количества инертни материали от коритото на реката през последните 4 години. Заедно с високите води следствие на проливните дъждове през 2007 г., целостта на моста сериозно е застрашена. Вече е прекратено изземването на инертни материали, укрепени са двата бряга на реката, възстановен е и прагът, намиращ в непосредствена близост до моста. Изградени са два нови прага след сега съществуващия.

Oще статии

Loading…