Анна Великова, Христина Георгиева и Георги Титюков

Най-изявените български тенисисти ще се включат във втория турнир от веригата фючърси за мъже Zagorka Tennis Cup 2011 в ТК „Локомотив” в Пловдив. Събитието започва на 7 май с квалификации и ще продължи от 9 до 15 май с основна схема сингълс и двойки. Форматът на състезанието предвижда квалификации на схема за 64 състезатели, 32 състезатели основна схема сингълс, 16 състезатели основна схема двойки.

И тази година, както досега, спортното събитие се провежда с подкрепата на Община Пловдив. На пресконференцията за началото на турнира Георги Титюков, заместник-кмет „Децата, младежта и спорта”, приветства организаторите и пожела успех на всички участници.  „Община Пловдив активно подкрепя спорта и в частност тениса. Използвам случая да благодаря на Загорка, че за поредна година са в Пловдив, надявам се и през следващата да сме град-домакин на турнира”, заяви още той.

Най-изявените български тенисисти ще се включат във втория турнир от веригата фючърси за мъже Zagorka Tennis Cup 2011 в ТК „Локомотив” в Пловдив. Събитието започва на 7 май с квалификации и ще продължи от 9 до 15 май с основна схема сингълс и двойки. Форматът на състезанието предвижда квалификации на схема за 64 състезатели, 32 състезатели основна схема сингълс, 16 състезатели основна схема двойки. Турнирът в Пловдив е втори от тазгодишното издание на веригата фючърси Zagorka Tennis Cup, което включва още два международни турнира във Варна и София. След миналогодишния Про-Ам турнир, посветен на 15 годишния юбилей на инициативата,  тази година Загорка се фокусира в подкрепата на българския тенис на високо професионално ниво. В състезанията ще участват тенисисти от различни страни с позиции в ранглистата на ATP, а принципът на участие в основната схема включва 20 състезатели с най-предно класиране в ранглистата, 8 финалисти от квалификациите и 4 състезатели с „уайлд кард”. И трите турнира са с награден фонд от по $10 000 съгласно разпоредбите на ITF. От българска страна участие в турнирите са потвърдили най-добрите тенисисти: Тихомир Грозданов, Тодор Енев, Валентин Димов, Иво Трайков, Димитър Кузманов, Петър Трендафилов, Серафим Грозев, Александър Лазов и други.

Организаторите очакват оспорвани двубои на високо професионално ниво. Тридневните квалификации за основна схема ще определят 8-на финалисти, които ще продължат участието си в основната фаза на турнира. Двубоите ще се играят на пряка елиминация в 2/3 тайбрек сета. В понеделник започва надпреварата по двойки в основна схема, а паралелно от вторник стартира и основната схема сингълс. Финалите на двойки и сингълс са съответно в петък и неделя. Победителят получава $ 1300 и 17 ATP точки, завършилият на второ място – $ 900 и 9 ATP точки, а класиралият се на трето място – $ 480 и 5 ATP точки. Останалият награден фонд се разпределя между другите призови класирания.

Предстоящият турнир ще бъде закрит с церемонии по награждаване в петък (13.05.) за двойките и неделя (15.05.) за сингълс. В тях ще се включат и високопоставени представители на Община Пловдив. Мачовете на ТК „Локомотив” са с начален час 10.00 ч. а финалът в неделя е от 11:00 ч. Серията фючърс турнири за мъже от веригата на Загорка се състои от състезанията във Варна (до 8 май), Пловдив (7-15 май) и София (14-22 май).

Oще статии

Loading…