За втора поредна година улица “Отец Паисий” става  сцена на градските събития под тепетата. Тази година събитието се провежда под мотото “Успоредната градска култура – Препокриване”. То ще бъде открито на 27 май от 20.00 часа във Fabric bar на ул. „Отец Паисий“ 31. По време на официалната част са предвидени музикална програма, с участието на RockDaBabylon и кратка презентация на фестивала.

“Надявам се, че второто издание на фестивала, ще има двойно по-голям успех от миналогодишния”, заяви Георги Титюков – зам.-кмет по младежка политика и спорт. Той допълни, че “Освен, че културното мероприятие ще привлече посетители от страната и чужбина, което ще доведе до икономическа полза за града, така и ще подпомогне за утвърждаването на Пловдив като културна столица на България.”

Второто издание на фестивал “Улица Отец Паисий 2011” (27.05.11-29.05.11г.), ще заеме обществени, лични и открити градски пространства по продължението на улица “Отец Паисий”, която по време на събитието, ще бъде затворена за автомобили, съобщиха организаторите от Фондация Отворени Изкуства. Целта на тазгодишната инициатива е да активизира, продуцира и покаже съвременна градска култура. Програмата включва открити сцени за музика, проекти за публични пространства, прожекции, уъркшопове, акции, пърформънси, неформални събития, кулинария, лекции, дискусии, литературни четения.

Акцентите в инициативата са разделени в четири направления – Уъркшопове, Специални проекти, Обитателите действат и Музикална програма. Посетителите могат да се включат в творческо опознаване и осмисляне на улицата участвайки в: Уъркшоп по ювелирство от майстор-златар Гаро, Интерактивен уъркшоп „Дигитални структури – картографиране на спомени“ от Йово Панчев, Архитектурен уъркшоп с участието на Ясен Марков “Българският модел приближава Филибето”, Уъркшоп “Сувенир на улица Отец Паисий”, Уъркшоп “Фотограма” на Никола Апостолов.

Специални проекти, посветени на улица Отец Паисий и реализирани за фестивала са: “Маса хора” / Трансформатори; “Улицата е нашето платно” стрийт арт демонстрация от Стюърд Маккълок; Пространствена инсталация в независимо пространство на номер 34 от белгийската художничка Ноеми Голдбърг; Уикенд студио на улицата на Радио Пловдив с предавания на Младен Влашки, Тома Спространов, Мишо Гръблев; “Пермакултура – лекция и озеленяване” от Михаил Косев, Изложбата на открито “Иконография – Успоредна градска култура” на Борис Сергинов и студенти от НБУ; “Лов на съкровища” – решаване на загадките и шифрите на улицата; Стрелбище с предмети от улица Отец Паисий; PAST/FUTURE – сайт спесифик видео проект – Петко Танчев; Мултидисциплинарният проект “Градски Портрет” на Сдружение Плюс, награден с първа награда по отворена покана, както и прожекции на два филма за улицата: С куче по „Отец Паисий” с автор Лора Шумкова и документален филм на Пенка Попова.

В раздела “Обитателите действат” преобладават инициативите на ресторантите при представяне на специални ястия, а ресторант “Златната круша” организира конкурс за лична история, свързана със “Златната круша” и литературно четене. Като основен код на улицата, Арменската общност под егидата на почетния консул на Армения организира “Арменско караоке” и “Открит урок по арменски”. В програмата за визуални изкуства се включват галериите Сариев, UPARK, винтидж магазина Май ООД, магазин Готи и artnewscafe.

Музикалната програма на Фестивал “Улица Отец Паисисй” представя живи изпълнения на открити сцени от бандите Котарашки, Ambient Anarchist и Southwick. DJ програмата е разположена пред artnewscafe и в Клуб “Фабриката” с Yves O (Dauhaus), Mr. Smiff, Мента Сешънс. В съботната вечер Списание VICE, като партньор на фестивала, инициира собствено DOs & DON’Ts парти.

В програмата на фестивала са включени още открити прожекции, пърформънси, изложби. Неформални раздвижващи събития на фестивала, сред които традиционният Спортен полуден и Битак парти.

Събитията са организирани и продуцирани от Фондация Отворени Изкуства, обитателите на улицата, индивидуални артисти и артистични групи. Партньори на фестивала са Община Пловдив, Студио Даухаус за изкуство и Reel Feel за музикалната програма и др.

Повече подробности може да почетете на сайта http://otetspaisystreet.com/festival-2011/programa-2011 или  http://otetspaisystreet.com/festival-2011/uchastnici-2011

Oще статии

Loading…