Високоефективни камини за битово отопление с чипс и пелети демонстрираха във фоайето на конгресния център. Сред дискутираните новости бе и създадения за първи път в страната клъстер „Зелена синергия”.

Фирма „Атаро клима” демонстрира реализирания си проект в бижуто на Лондон – хотел „Кафе роял” / в който е сниман филма с Джеймс Бонд „Агент 007”/. Солидната сграда е собственост на английската кралска фамилия и е отдадена под наем за 100 години на инвестиционен фонд, базиран в Амстердам. Холандският фонд бърза с обновяването на сградата, тъй като догодина са Олимпийските игри на Острова.

Фокусът на последния панел бе устойчивия транспорт /добри практики и иновации на ЕЕ и ВЕИ/. Подобряване на градската среда за хора с намалена мобилност и управление на транспорта в бизнес зоните са сред инициираните препоръки. „Пловдив-град на велосипеда” и стратегия за алтернативно предвижване представи Георги Титюков, зам.-кмет на община Пловдив. Общинарят посочи, че за да се изградят 16 веломаршрута с обща дължина от 28 000 км са необходими 4.8 млн. евро. Със средствата ще се закупят още стоянки и колелета за обществено ползване.

С разгорещени коментари участниците във форума приеха заключителния документ. Сред акцентите в него са преодоляване на прекалената централизираност на ЕЕ и ВЕИ политиката и насочването й към общините и обикновения потребител.

Препоръчва се генериране на безусловен достъп за местните администрации до информация за енергийно потребление. Регламентиране на механизми за стимулиране на общините, постигнали високи резултати в използването на алтернативни ЕЕ и биогорива предлага още документа.

Протоколът ще бъде разпространен до всички държавни и административни институции, имащи интерес към идеите, дискутирани на регионалния дебат в Пловдив.

Oще статии

Loading…