Питане до кмета на Община Родопи Йордан Шишков ще внесат на извънредната сесия утре съветниците от ГЕРБ в местния парламент. На пресконференция днес те съобщиха, че в него ще  зададат въпросите: Какъв е размерът към настоящия момент на неплатените данъци и такси от гаждани и фирми на територията на Община Родпои за 2010-та и минали години?

Какви действия и мерки сте предприели и възнамерявате да предприемете за събирането на неплатените данъци и такси? Изпратени ли са уведомителни писма до всички родители, фигуриращи в издадената Заповед за недопускане от 2 май 2011 година в детските градини на терторията на Община Родопи на родители с неплатени данъци и такси? Какви граждански договори са сключени за периода от 2007 година до настоящия момент и на каква стойност?

„През миналата година кметът изобщо не внесе за гласуване на сесия бюджет, а по проекта за 2011-та ние имаме фрапантни забележки, тъй като е заложена огромна приходна част. В нея се залага разпродажба на земи и сгради за над 4 милиона лева. И ние имаме съмнения, че това се прави, за да се остави лошо наследство на следващия кмет или ако остане сегашният, да може да разпродаде всичко, което е останало“, заяви Пламен Спасов, общински ръководител на ГЕРБ Родопи. Той заключи, че за  последните 3 години кметът е ходил на сесия 3 пъти и че Общината е на абсолютен автопилот.

В тези условия на 28 април кметът е издал Заповед, с която задължава директорите на 13-те детски градини от 2 май да не допускат до занимания децата, чиито родители имат неплатени данъци и такси към Общината. „В списъка на длъжниците попадна и моето семейство, така че днес двете ми деца бяха на косъм от това да бъдат върнати от детската градина в село Ягодово, въпреки че сме изрядни платци“, заяви Спасов, показвайки приходна квитанция за платени данък сграда и такса смет от тази година.

„В селата платените данъци и такси се заприходяват чрез подобен документ и едва след това се пращат в данъчната администрация на Общината, където информацията се въвежда в компютър“, обясни процедурата Валентина Хаджиева, зам. председател на ОбС Родопи и председател на групата на ГЕРБ. „Това става бавно и може с месеци в компютърната база данни да не се отчете актуализираната информация“, допълни Хаджиева. Според съветниците, не е ясно колко хора са в ситуация като тази на Спасов – с платени данъци и такси, и в списък за длъжници, чиито деца не трябва да се допускат до детска градина.

„По Закона за народна просвета последните две години предучилищната подготовка е задължителна – смятам, че за хората, чиито деца попадат в тази група, заповедта противоречи на Закона“, заяви Спасов. От ГЕРБ са посъветвали семействата да потърсят правата си, сезирайки компетентните органи.

„Ние от ГЕРБ сме „за“, че всички граждани трябва да са изрядни платци и не бихме стимулираме обратното, но това е крайна мярка да се затварят вратите на детските градини за определени деца. Детските градини са по социална делегирана дейност, която кметът получава от Държавата. И е недопустимо да се прави пр чрез децата“, категорична е Владислава Шопова, зам. председател на Постоянната Комисия по образование.

„Групата на ГЕРБ ще гласуваме на извънредната сесия утре да се отмени Заповедта в детските градини,  но въпросите, които задаваме в питането до кмета ще трябва да получат отговор, за което ние ще настояваме“, категорични са общинските съветници от ГЕРБ.

Oще статии

Loading…