Пресконференцията

Повече от 20 % спести Община Садово от разходите за сметоизвозване и сметосъбиране веднага след като въведе нов начин за отчитане на горивото от сметовозите и регламентира как то да се контролира.

„Кметовете на населени места в общината подписват пътните листове на сметовозите всеки път, когато те извършат курс за сметосъбиране“, обясни на пресконференция днес временно изпълняващият длъжността кмет Паскал Станков (ГЕРБ), който пое кормилото на Общината след отстраняване на предишния градоначалник заради разследване.

„Причината да въведем този метод е, че като встъпих в длъжността на временен кмет, се натъкнах на значителни разходи за гориво, които са били правени за сметоизвозване“, разказа Станков. По негова информация, откакто е въведена системата с контрола на пътните листове, сметосъбирането е по-качествено и за това говори липсата на жалби, свързани с чистотата в общинския център и 12-те села.

„С новия начин стимулираме кметовете сами да упражняват контрол върху разходите за гориво, тъй като ако икономисат средства, те ще останат за ползване в тяхното населено място – например за почистване на незаконни сметища – без да имат здължение да се връщат в общинската хазна“, допълни темата общинският съветник от ГЕРБ Димитър Лулчев, който е и общински ръководител на ГЕРБ Садово. Той съобщи, че в село Катуница например, икономисаните средства вече са около 40 хиляди лева.

Причина за преразхода на гориво е като цяло лошото управление на Общината по времето на Марин Йосифов, обясниха участниците в пресконференцията. Като пример за него, те посочиха още работещата 2 години на загуба общинска фирма „Строител“, раздутата администрация и несъбираните от 2005-та година местни данъци и такси в размер на 440 хиляди лева.

„В момента фирма „Строител“ е в ликвидация, така че вместо да отиват за издръжката й, парите от общински наеми вече ще влизат диртектно в Общината, обясни Станков и допълни, че по другите две теми – с големия брой чиновници ии несъбраните данъци и такси – откакто ГЕРБ е застанала начело на Общината, също има с какво да се похвалят: администрацията е оптимизирана с 20 на сто като спестените средства се пренасочват за спешни нужди на общината. А длъжниците към общинската хазна, само с по една доброволна покана, вече са изплатили половината от задълженията си.

Бюджетът на Община Садово за 2011-та е 5 506 000 лв. „Нашият стремеж е да изразходваме всички средства, които получаваме, в интерес на хората и с максимална прозрачност,“ заяви Паскал Станков. Добрата новина е, че  с оптимизация и контрол в администрацията чрез управлението на ГЕРБ за първи път от 10 години Садово успява да купи имот, който ще предостави на възрастните хора в Общината за пенсионерски клуб.

Oще статии

Loading…