Лулчев и Буков

„Община Садово губи финансиране между 42 и 50 милиона евро заради проект, който се провали при предишното управление“. Това заяви на пресконференция днес общинският съветник от ГЕРБ Садово Димитър Лулчев, който е и ръководител на местната структура на ГЕРБ. По думите му, става въпрос  за невъзможност да се кандидатства с проекти за канализация и пречиствателна станция по програмата на Министерството за околната среда и водите, както и за отклоняване на средства от вече проваления проект за първата стъпка – техническа помощ.

Той е стартирал през 2009-та година и по него е трябвало да се изготви техническа документация – проект и чертежи – за пречиствателна станция и канализация на 4 села -  Катуница, Поповица, Садово и Чешнигирово. Обществената поръчка е спечелена от немска фирма. През 2010-та обаче, когато кметът Марин Йосифов е отстранен от поста си заради разследване и мястото му като временно изпълняващ длъжността кмет заема Паскал Станков от ГЕРБ, се оказва, че Община Садово е издала платежни документи за около 1 045 000 лева на немските проектанти, а те са получили едва 150 000 лева.

„Парите са плащани по банкова сметка на фирмата, посочена в Договора.  Но група от Общинския съвет посетихме на място в град Хале проектантите и те ни показаха документи, от които е видно, че при тях не е пристигал подобен превод“, разказа председателят на ОбС Садово Георги Буков (ГЕРБ).

„В Общината съществуват 2 Договора – с две банкови сметки и, по наши изчисления, се губят около 900 000 лева с ДДС, платени от Общината, но не знайно къде и как получени. Смятаме, че това е сериозно престъпление и затова подадохме сигнал в Прокуратурата“, каза Лулчев. По думите му, всички документи са с подписа на отстранения кмет Марин Йосифов.

„Заради провала на проекта, неговият ръководител Запрян Димитров е уволнен,“   съобщиха участниците в пресконференцията. Според тях обаче по-лошото е, че проектът не може да бъде продължен и че не може да се кандидатства за следващата стъпка – същинска канализация и строеж на пречистевателна станция.

Oще статии

Loading…