Тази сутрини в църквата “Св. Богородица”, известна като Рибната, Пловдивският митрополит Николай с местни свещеници отслужиха тържествена литургия за празника Благовещение. Днешният ден е и патронен празник на храма.

В тази връзка църковното настоятелство по традиция нахрани присъстващите миряни с постен курбан. За целта бяха осигурени 150 кг риба и фасул, достатъчен за два казана от по 50 л манастирски боб-яхния. Празникът в църквата почетоха стотици асеновградчани, сред тях бе и кметът на града д-р Христо Грудев.

“Това е една много добра инициатива и защо да не стане традиция в нашия град на този хубав християнски празник. Защо да не го посветим на децата, на тези учреждения и институции, които от векове опазват българщината – българския дух, българския език, българските традиции и обичаи – читалищата, училищата, извън класните форми, при които децата изучават народните традиции”, обобщи д-р Грудев.

По думите му хорото е било винаги в българския бит – българите са играели както на най-хубавите празници, така и по време на робство и при много тежки моменти. А Асеновград заслужава един такъв празник, най-малкото защото е град на етническа и религиозна толерантност, допълни кметът.  Градът, в който са построени най-много християнски храмове, около който се намират четири от най-големите манастири. И съвсем естествено именно тук да се опитаме да свържем миналото с настоящето и бъдещето чрез децата и младите хора, твърди той.

Община Асеновград кани за най-дългото българско хоро. То се организира по повод християнския празник Благовещение.

Хорото ще започне в 17,30 часа на пл. “Акад. Николай Хайтов”, като организаторите, сред които и певецът Илия Луков ще бъдат там час по-рано.

Oще статии

Loading…