Граждани и представители на институциите излязоха със свои предложения и критични бележки днес за организацията на движението в Пловдив.

Това стана на среща в Общинския съвет, инициирана като обществена дискусия от Пловдивския граждански клуб и неговия председател Лука Станчев. В срещата взеха участие зам.-кметът Георги Титюков, шефът на Националната комисия по организация и безопасност на движението Алекси Кесяков, началник-сектор „Пътна полиция” в Пловдив Радослав Начев, шефът на ДАИ в Пловдив Йордан Арабаджиев,  на ОП „Охрана и сигнализация” Александър Стайков, представители на районни администрации, експерти и граждани.

Предложенията  ще бъдат предоставени според съответната компетентност в общината и пред органите на реда, заяви след дискусията зам.-кметът Георги Титюков.

Председателят на Пловдивския граждански клуб Лука Станчев бе категоричен, че организира този разговор, защото вторият по големина град в България издъхва по отношение на трафика и паркирането. „Не сме тук, за да обвиняваме. Наясно сме, че градът ни  е един от най-старите, наследили сме нещо, правено преди век. Нормално е в съвременните условия нещата да стоят по друг начин. Но твърдим, че има възможности и те ще се родят точно от дискусии като тази”, категоричен бе Лука Станчев.

На срещата се инициира идеята за старт на процедурата по обявяване на конкурс за изработване на генерален план за организация на движението. „Надявам се това да стане факт до края на годината”, каза Георги Титюков. Той посочи, че общината е готова и има съгласувани с районите кметства и КАТ схеми за разполагане на такси -стоянки на 32 места в града. Отпуснати са от бюджета на общината 183 хил. лв. Изграждането им започва утре – в 10 ч. кметът Славчо Атанасов ще направи първата копка на бул. „Цар Борис Трети Обединител”.

Имаме концепция за интелигентно управление на трафика – става дума за сериозен проект, който обхваща  светофарните уредби на 108 кръстовища, посочи още Титюков. Той добави, че има и се работи по стратегия за превръщане на Пловдив в град на велосипедиста – предвижда се изграждането на 10 основни големи велоалеи, както и възможност за обществено ползване на велосипеди.

Титюков не скри, че и двата проекта са свързани със сериозни средства, но в общината имат готовност като директен бенефициент за финансиране по оперативна програма.

Въпросите за изграждане на Северна дъга, която да позволи обходен път на превозните средства до Северната индустриална зона, а не както сега те да минават през центъра, денонощна работа на „паяците”, а не както сега – те да работят до 17.30 ч. и без събота и неделя – това бяха част от предложенията, които поставиха участници в срещата.

Предстои нова среща – дотогава ще разгледаме поставените днес въпроси, увери Георги Титюков.

Oще статии

Loading…