„Смешно е да се говори за създаване на дневен режим на новородено!” Така обикновено казват родители, които са отгледали поне 1 дете. Това напомни и Антоанета Борисова по време на поредната лекция в безплатното Общинско училище за бъдещи родители в Пловдив. Над 60 мами, татковци и бъдещи баби дойдоха в книжарница „Форум” в мол „Галерия Пловдив”, за да се вслушат в полезните съвети на г-жа Борисова, председател на Центъра за бременни жени.

„Смешно е да се дава рецепта кога да спи, да яде едно новородено, защото всяко бебе е уникално и защото наистина е почти невъзможно да го накараш  на сила да суче.” Тези думи на лекторката бяха посрещнати с усърдно кимане от бъдещите баби.

„Казват, че използваният от цял свят знак с глава за „не” произлиза от движението на главата на бебе, което не иска да суче (е, вярно, ние, българите, използваме друг знак за „не”). Добре е и да се запитаме дали си струва да създаваме дневен режим на новородено”, постави ребром въпроса Антоанета Борисова. „Нормално е да отговаряме на нуждите на бебето, а не да се опитваме да му покажем „кой командва в къщи”. Първият месец след раждането на детето е времето, когато майката опознава  своето бебе. Това е единственото, което си струва да прави! И да се нагоди към ритъма на съкровището си (а не обратно)!”, подчерта категорично лекторът. Първите дни след раждането се повтаря едно и също: кърмене – цедене – сън – смяна на памперси – кърмене… – през 2-2,5 часа. „Затова има правило номер 1: „Спи ли бебчо, спи и мама!” За добруването на цялото семейство майчетата трябва да се научат да си вземат по 1- 2 дремки през деня”, посъветва г-жа Борисова.

Смята се, че първия месец бебето спи 16-19 часа, но не винаги е така. Има уникални бебета, които спят много по-малко. За това Борисова се обърна съм татковците: „Кога трябва да заспи бебето?” е забранен въпрос! Когато си поиска, тогава ще заспи! На този и други неуместни въпроси една наша курсистка, новоизлюпена майка, отговаряше много подходящо: „Бебешка му работа!”. Горещо ви препоръчвам този отговор.

Когато говорим за дневен режим на новороденото, трябва да си отговорим на няколко въпроса: дали става въпрос за изграждане на добри навици; вместо да налагаме на бебето кога да яде и спи не е ли по-добре да се доверим на неговия биологичен часовник и дали говорим за дневен режим на новородено или за по-голямо кърмаче?”

Ако се осланяме на биологичния часовник на бебето, ако отговаряме на неговите нужди, защо изобщо говорим за дневен режим на новороденото? За да са майките спокойни, уверени в собствената си интуиция и да не се стресират от мисълта, че го разглезват, защото такова нещо – разглезено бебе – няма. Всичко е правилно и всичко е фаза на развитие – днес е така, утре може да е съвсем различно! Бебето на 1 месец и на 3 месеца значително се различава”, напомни г-жа Борисова. След това тя даде практични съвети на бъдещите родители как да помогнат на бебето да разпознава деня от нощта.

За да спи повече през нощта добре е следобед новороденото да се кърми по-често, за да не си “наваксва” в малките часове. Трябва да се намали осветеността, да се избягват разговорите, да няма работещ телевизор в стаята. За по-добрия сън помага и нещо толкова просто (и забравено) като хубавото проветряване на стаята преди сън.

Съществуват противоречиви мнения на специалистите дали да се учи бебето да заспива само. Привържениците говорят за по-голяма самостоятелност и облекчение за мама. Противниците на самотното заспиване доказват, че така бебето се дресира да не иска помощ и това намалява доверието към родителите. „За съжаление сме чували от педиатър в детска болница да казва колко добре е било, когато преди години майките, които не кърмят бебето си, не са имали право да бъдат с него в болницата и как за 3 дни се научава бебето да не плаче, когато му се правят прегледи и манипулации. Според този лекар бебетата плачат само, когато са с майките си. Вярваме му, защото ако сте влизали в заведенията за отглеждане на бебета без родители ще се удивите, че е страшно тихо – никой не плаче! Ние обаче със сигурност не искаме това от нашите бебета!”, подчерта г-жа Борисова. Тя посочи два метода за приучаване на бебето да заспива само: бърз, но твърде твърд  и другият по-продължителен, но по-мек. На запад съществува “треньор” за приучаване на бебето – друг да търпи отчаяния му плач. Наистина добре е таткото или бъдещата баба да помогнат за заспиване на бебето.

В естествено продължение на темата „Дневен режим на новороденото и как да го научим да заспива само”, беше и представянето на предимствата и недостатъците на различните матрачета за бебешкото легло. Всички знаем, че бебета спят повече от 15 часа в денонощието. Затова изборът на матрак става още по-важен. Весела Матева представи детската колекция на Матраци ТЕД. На лекцията бяха показани всички продукти от колекцията, като бъдещите родители имаха възможност да разгледат различните матраци, получиха подробна информация за характеристиките и материалите, от които са произведени продуктите.

Колекцията се състои от няколко матрака за бебета, детско спално бельо в три различни десена (синьо,зелено и розово), завивки и възглавници, както и важният помощник за всяка майка – организатор за кошара. Допълнително в колекцията  се предлага  и пълен детски комплект, съдържащ всичко необходимо за спокойния сън на детето, включващ – обиколник, завивка, долен чаршаф, възглавница и калъфка.

Матракът Теди е луксозен представител от тази колекция. Той е с вградена ортопедична пружинна система, която представлява технология от индивидуално пакетирани пружини свързани посредством 100% еластична връзка. Това позволява пълна опора на гръбначния стълб и максималната циркулация на въздух, което пък от своя страна изолира развитието на среда за микроорганизми.

Теди Флекс е двулицев матрак от полиуретанова пяна (т.е безпружинен матрак). Той се адаптира бързо към тялото и е с отлични ортопедични характеристики. Матракът е със средна твърдост и подпомага правилното формиране на костната система.

Сандвич Лукс е изработен без пружини, съчетаващ в себе си два слоя пяна, като по този начин се постига добра циркулация на въздух на матрака, както и високо ниво на комфорт.

Възглавницата ограничител поддържа страничното положение на бебето в леглото и го предпазва от преобръщане, докато спи. Организаторът за кошара се състои от четири различни по размер джобчета, където може да сложите всичко необходимо за вашето бебе. Направен е от подсилена памучна материя, издържаща голямо натоварване. Обиколникът се поставя от вътрешната част на бебешката кошара, като предпазва бебето от нараняване и същевременно поддържа равномерна температура в детското легло.

Следващата лекция в безплатното Общинско училище за бъдещи родители е на 10 март в книжарница „Форум” в мол „Галерия Пловдив”. Повече информация може да научите в интернет на  www.galeriaplovdiv.com, както и на GSM 0888 89 50 26 и в книжарница „Форум” в мол „Галерия Пловдив”. Запитвания може да правите и на адрес: bebevplovdiv@yahoo.com.

Oще статии

Loading…